O serie intreaga de factori, de la concurenta din ce in ce mai puternica pana la reglementarile noi impuse de Banca Nationala, determina schimbari ale sistemului bancar. Pe langa mediul concurential, majorarea anuala a capitalului social detinut de banci contureaza o tendinta din ce in ce mai clara: bancile mici nu vor rezista in timp in fata concurentei impuse de bancile mari. Mai mult, prin modificarea Legii bancare, anumite surse de majorare a capitalului social al bancilor nu vor mai fi acceptate de catre BNR, si infuzia de capital va deveni o necesitate. Ambitia Bancii Centrale, dupa cum ne-a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere Bancara din BNR, este ca anual capitalul social al bancilor sa fie actualizat la un nivel cuprins intre opt si zece milioane de euro, chiar daca in Occident nivelul acestuia este de numai 5 milioane de euro. Dupa cum a explicat Cinteza, in luna mai a mai ramas doar o singura banca cu capitalul social sub cel impus de BNR (n.r. – data limita pentru majorarea capitalului social este 31 mai a.c.).
Primul semn este dat acum de Libra Bank, care, pentru a reusi majorarea capitalului social impus de BNR la 320 miliarde de lei, a depus documentatia la BNR pentru schimbarea actionariatului. Dupa ce au incercat in urma cu un an sa vanda pachetul de 94% de actiuni catre o firma de confectii din Italia, actionarii turci ai Libra Bank, ramasi fara drept de vot in Adunarea Generala a Actionarilor, au incercat sa gaseasca un nou actionar in grupul de firme Tender. Cu putin timp inainte de izbucnirea scandalului legat de privatizarea Petrom, in care a fost implicat si omul de afaceri Ovidiu Tender, Banca Nationala respinge dosarul de cumparare a pachetului majoritar al Libra Bank. Actionarii turci si ciprioti, care au cumparat in aprilie 2000 peste 94% din totalul actiunilor, s-au vazut nevoiti sa gaseasca urgent un alt investitor. Se pare ca acesta nu a intarziat sa apara, documentatia pentru aprobarea tranzactiei fiind deja depusa la BNR. Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca viitorul actionar majoritar va fi Fondul de Investitii Broadhurst.
In afara acestei modificari de actionariat dictata de necesitatile pietiei, peisajul bancar s-a mai imbogatit cu o banca. Aparuta de nici jumatate de an pe piata romaneasca, Nova Bank este fosta Banca Unirea, salvata de la faliment de Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova, in primavara anului 2002. In decembrie 2002, tot pentru a obtine aprobarea BNR, grupul elvetian Alpur Invest AG, care detine actiuni si la banca din Moscova, a preluat 36,21% din actiunile nou-nascutei Nova Bank. Cu toate acestea, interdictiile la diverse operatiuni bancare impuse de BNR au fost pastrate prudential pana la sfarsitul lunii aprilie. Ultima interdictie BNR, cea de acordare de credite pentru persoane fizice sau juridice, a fost ridicata, iar din luna mai Nova Bank functioneaza efectiv ca o banca.
O alta miscare in sistemul bancar este vanzarea Bancii Romanesti catre Banca Nationala a Greciei. Dupa ce Fondul Romano American al Investitorilor si-a anuntat intentia de a se retrage din pozitia de actionar majoritar al Bancii Romanesti, au inceput si negocierile. Primele discutii
s-au purtat cu Italo Romena. Cele doua parti nu au ajuns la o intelegere, iar, la ora actuala, raportul de audit al Bancii Romanesti este intocmit de PricewaterhouseCoopers in vederea vanzarii pachetului de 68,91% din actiuni catre Banca Nationala a Greciei.
si Banca Ion tiriac isi asteapta inca potentialii cumparatori. Aceasta va fi probabil cea de-a doua mare tranzactie a anului 2003. Consolidarea pozitiei si chiar o anumita schimbare de strategie este asteptata de analistii financiari ai pietiei si la Mindbank, Egnatia sau chiar la Banca Transilvania.
Primele semne ale schimbarii la patru banci comerciale
· Libra Bank va fi cumparata de Fondul de Investitii Broadhurst, dupa ce Ovidiu Tender a fost eliminat din competitie de catre Banca Nationala.
· Banca Romaneasca este auditata de PricewaterhouseCoopers pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de Fondul Romano American de Investitii catre Banca Nationala a Greciei.
· Nova Bank vrea sa ajunga la un capital social de 600 de miliarde de lei la sfarsitul anului 2004, si din luna mai nu mai are activitatea de creditare interzisa.
· Banca Ion tiriac este de vanzare.