Măsurile de austeritate ar trebui să fie votate până cel târziu la jumătatea lunii iunie pentru ca scrisoarea către FMI să fie trimisă în timp util. Calculele arată că termenul are mari şanse să fie depăşit. Scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional (FMI), cuprinzând măsurile de reducere a deficitului bugetar în 2010, ar trebui transmisă până pe 15 iunie ca să poată fi luată în discuţie de board-ul instituţiei care se va întruni în acea perioadă. Făr
Măsurile de austeritate ar trebui să fie votate până cel târziu la jumătatea lunii iunie pentru ca scrisoarea către FMI să fie trimisă în timp util. Calculele arată că termenul are mari şanse să fie depăşit.
Scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional (FMI), cuprinzând măsurile de reducere a deficitului bugetar în 2010, ar trebui transmisă până pe 15 iunie ca să poată fi luată în discuţie de board-ul instituţiei care se va întruni în acea perioadă. Fără aprobarea conducerii FMI, tranşa de 860 milioane de euro stabilită pentru iunie nu va mai ajunge la Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut când criza politică a lipsit România de ajutorul financiar extern. Suma programată pentru această lună este mai puţin importantă în sine decât semnalul pe care îl transmite investitorilor despre starea economiei româneşti. Tergiversarea asumării răspunderii în faţa Parlamentului de către Guvern pe cele două legi prin care sunt reduse cheltuielile publice împinge votarea lor şi examinarea, destul de probabilă, de către Curtea Constituţională, spre sfârşitul lunii. Evident, tăierile de salarii şi pensii vor putea fi puse în practică abia în iulie, dacă în urma tuturor procedurilor Guvernul nu va fi demis.
Lipsa de încredere
Dincolo de efectele pe care le va avea asupra bugetului – economii mai puţine în luna iunie – , nerespectarea înţelegerii cu FMI va avea consecinţe nefaste prin mesajul de neîncredere în capacitatea de administrare a Executivului. În Parlament, deja se fac calcule atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei privind voturile pe care le pot aduna pentru menţinerea/căderea Cabinetului, prima mizând pe frica de guvernare a PSD şi PNL, iar cea de-a doua, pe trădările din PDL. În tot acest timp, chiar şi ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, se minunează de curajul Guvernului de a-şi asuma costuri politice imense, admiţând că agonia bugetară mai putea fi prelungită cu vreun an. Votul din Parlament va decide dacă şi cât va fi prelungită agonia, mai ales că din declaraţiile oficialilor reiese tot mai clar că vor fi necesare şi alte decizii de reducere a cheltuielilor.
Calendarul aprobării
– Guvernul îşi asumă răspunderea pe 7 iunie 2010 pentru cele 2 legi
– Parlamentarii pot depune moţiune de cenzură în 3 zile de la data asumării
– Moţiunea se votează în Parlament în 3 zile de la citirea în plen
– Dacă moţiunea e respinsă, legile pot fi contestate la Curtea Constituţională
– După finalizarea acestor proceduri, legile ajung la promulgare şi se aplică în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial