Agonie şi extaz la bursă

Mugur Anghelache, INVESTITOR Anul trecut a fost extazul. Creşteri zilnice de cinci-şase procente, acţiuni care se tranzacţionau fără vreo legătură cu indicatorii fundamentali, maxime istorice. Era „trendy“ să cumperi emitenţi de pe Rasdaq şi să vinzi după cåteva luni cu profituri de peste 100%. La modă au fost şi majorările de capital social, cåte două-trei la unii emitenţi, cu tone de acţiuni gratuite. Entuziasmul exagerat  din piaţă a afectat

Mugur Anghelache, INVESTITOR

Anul trecut a fost extazul. Creşteri zilnice de cinci-şase procente, acţiuni care se tranzacţionau fără vreo legătură cu indicatorii fundamentali, maxime istorice. Era „trendy“ să cumperi emitenţi de pe Rasdaq şi să vinzi după cåteva luni cu profituri de peste 100%. La modă au fost şi majorările de capital social, cåte două-trei la unii emitenţi, cu tone de acţiuni gratuite.

Entuziasmul exagerat  din piaţă a afectat din plin şi analizele brokerilor, care vehiculau o cotaţie de 150.000 de puncte pentru BET-FI sau 12.000 de puncte pentru BET.

Agonia a lovit din plin anul acesta, cotaţiile au scăzut dramatic, lipsa de interes pentru vånzare şi, mai ales, pentru cumpărăre s-a reflectat în volumul redus de tranzacţionare. Scăderi zilnice au ajuns pånă la 5%-6%, iar analiştii au ieşit la rampă cu declaraţii rezervate în ceea ce priveşte posibilitatea de recuperare.

De ce preţurile au comportament aparent haotic, de ce întreaga piaţă de capital nu evoluează în linie cu activitatea economică reală a emitentului listat? Pentru că investitorii tranzacţionează sub impulsuri psihologice, guvernaţi de cele două sentimente care mişcă pieţele de capital: Frica şi Lăcomia. Exagerările de preţ în teritoriu pozitiv se bazează pe lăcomie, adică deţinentul acţiunii nu marchează cåştigul pentru că preţul poate urca şi mai mult.

Creşterea va fi alimentată în mod exagerat şi de lăcomia celor care au cash, care intră la cumpărare la preţuri exagerat de mari, cu speranţa că titlurile nu vor părăsi trendul ascendent. De cealaltă parte, frica alimentează scăderile, teama de pierderi împinge investitorul către vånzare la orice preţ, iar potenţialii cumpărători întårzie intrarea în piaţă, aşteptånd încă o micşorare a preţului.

Frica şi lăcomia pot fi, totuşi, uitate repede, iar investitorii ar trebui să înveţe din greşeli. Din păcate, ciclurile bursiere ne arată că trecutul se repetă. Luna trecută, bursa a înregistrat prima lună de creştere de anul acesta, dar, în ciuda ştirilor pozitive din economie, trendul descendent nu pare a fi încheiat. Se transformă oare agonia în extaz şi ne gåndim din nou la randamente pozitive sau ne este încă frică de lăcomie ?