UPDATE
Compania Agrana a transmis oficial că fabrica din judeţul Buzău nu se va închide începând cu data de 1 octombrie.
„Operațiunile de ambalare, depozitare și logistica a fabricii din Buzău funcționează conform programului obișnuit, fiind sistat doar procesul de rafinare, activitate oprită încă din noiembrie 2023.
Suntem nevoiți să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanțul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic. Toate celelalte operațiuni ale AGRANA România se derulează conform parametrilor obișnuiți în fabricile din Roman și Buzău.
Drept urmare, săptămâna trecută, sindicatul a fost notificat oficial, în concordanță cu legea, despre sistarea activității de rafinare pe termen nedefinit și despre inițierea conservării liniei dedicate din cadrul fabricii, pentru a împiedica degradarea utilajelor, astfel încât acestea să poată fi reutilizate la nevoie.
Angajații noștri reprezintă o prioritate pentru noi, iar compania respectă toate prevederile legale în relația cu sindicatul. Au fost programate, pentru săptămâna în curs, discuții cu liderii sindicali, care au ca scop identificarea celor mai potrivite variante benefice angajaților vizați de sistarea campaniilor de rafinare, prin noi oportunități de muncă în cadrul companiei.
Vom respecta întocmai contractul colectiv de muncă, așa cum a fost el negociat și acceptat de ambele părți, în februarie și care a intrat în vigoare începând cu luna martie 2024”, a transmis compania pentru Capital.ro.
Ştirea iniţială
Ce se întâmplă cu fabrica de zahăr din județul Buzău a companiei austriece Agrana
Compania austriacă Agrana își va închide fabrica de zahăr din județul Buzău la data de 1 octombrie 2024, transmite Profit.ro.
Decizia sa marchează un moment critic pentru industria zahărului din România. Acum, Agrana se concentrează, acum, pe fabrica sa din Roman, județul Neamț. Motivul principal al închiderii fabricii de zahăr din Buzău este o combinație între factorii economici, precum scăderea vânzărilor de zahăr, stocurile mari și presiunea crescută a importurilor de zahăr brut.
Închiderea fabricii de zahăr din Buzău va reduce numărul de fabrici de zahăr funcționale din România, o industrie care a cunoscut o scădere considerabilă după anul 1990. Sindicatele vor să negocieze compensații adecvate pentru angajații afectați de această decizie.
În urmă cu trei ani, Agrana avea alte planuri
În urmă cu trei ani, compania respectivă își propusese că crească cantitățile procesate în cele două fabrici de zahăr din România. Agrana atenționa, însă, că fermieri, care asigură materia primă, au nevoie de sprijin financiar din partea statului român pentru a reduce diferențele de randamente și calitate față de competitorii din Uniunea Europeană (UE).
„Sectorul de producere a zahărului este un domeniu vital pentru industria alimentară și reprezintă una dintre puținele activități economice din România care asigură întreg lanțul și valoare adăugată în țară – din câmp pe masă.
Într-o piață extrem de competitivă, producția de zahăr este strâns legată de eficiența agricolă a producătorilor de sfeclă”, spunea atunci Emilian Dobrescu, Economic Affairs, General Representative Agrana, pentru Profit.ro.
România are din ce în ce mai puține fabrici de zahăr
În anul 1990, România avea peste 30 de fabrici de zahăr. Odată cu trecerea timpului, numărul lor a scăzut treptat. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de exemplu, recunoștea doar trei producători de zahăr: Agrana, Antrepriza Zahăr Bod și Tereos.
Agrana România face parte din grupul austriac cu același nume. Ea deține două fabrici de zahăr, la Roman și la Buzău, plus o unitate de producție a amidonului, la Țăndărei. La nivel international, Agrana are 9.400 de angajați, 56 unități de producție și venituri anuale de circa 2,5 miliarde de euro, fiind cel mai mare producător de zahăr din Europa Centrală și din Europa de Est.