Agras a cazut in plasa intinsa de Omniasig

Presedintele Omniasig, Constantin Toma, isi freaca mainile multumit. Dupa mariajul companiei sale cu gigantul financiar, TBI Holding, achizitia a 30,7% din actiunile celui mai important actor de pe piata asigurarilor agricole din Romania pare sa-i ofere motive justificate de satisfactie. Tranzactia in sine a fost insa una incarcata de suspans, justificand, daca vreti, faptul ca piata de capital este vazuta mai degraba ca un perimetru al rechinilor financiari decat ca o scoala a manierelor elegan

Presedintele Omniasig, Constantin Toma, isi freaca mainile multumit. Dupa mariajul companiei sale cu gigantul financiar, TBI Holding, achizitia a 30,7% din actiunile celui mai important actor de pe piata asigurarilor agricole din Romania pare sa-i ofere motive justificate de satisfactie. Tranzactia in sine a fost insa una incarcata de suspans, justificand, daca vreti, faptul ca piata de capital este vazuta mai degraba ca un perimetru al rechinilor financiari decat ca o scoala a manierelor elegante.
Povestea incepe la sfarsitul lunii octombrie, cand actionarii semnificativi ai Agras erau Banca Agricola (20%), Brimex Agro (24,97%) Paulo Tocco(7,76%) si Lupetin Giovanni (5,57%). De la acea data, unul dintre actionari, Brimex Agro, s-a decis sa vanda treptat pe piata de capital pachete importante din actiunile sale la Agras. Drept urmare, procentele detinute de aceasta companie s-au diminuat corespunzator de la 24,97% la 21,40% (3.11.1999), 12,13% (11.11) 7,60% (17.11), ajungand sub pragul de 5% pe 19.11.1999, data la care Brimex Agro a incetat sa mai detina pozitia de actionar semnificativ.
Noii actionari au ramas in umbra
Noii cumparatori nu s-au grabit insa sa-si decline prea curand identitatea obligand analistii pietei sa incerce explicatii dintre cele mai diverse. La prima vedere se parea ca actiunile vandute de Brimex au fost cumparate in pachete mici de pana la 5% de catre investitori fara legatura unul cu celalalt, ceea ce ar fi justificat lipsa numelor acestora de pe lista actionarilor semnificativi ai Agras. Explicatia, buna pentru neinitiati, nu statea in picioare pentru specialistii bursei. Tranzactiile speciale incheiate pe 9,12,15,17 noiembrie indicau faptul ca actiunile, cumparate in cantitati mici de terte persoane aveau ca destinatie un singur investitor, cel mai probabil o companie puternica (in cazul de fata Omniasig) interesata sa nu apara la vedere pana la finalizarea tranzactiei.
Declinarea inainte de vreme a identitatii Omniasig ar fi facut transparenta intentia companiei de preluare a unui pachet mare de actiuni, ceea ce ar fi dus fie la cresterea pretului pe piata a actiunilor Agras, fie la blocarea planurilor societatii de catre un alt concurent care s-ar fi interpus pe traiectorie cumparand un numar mare de actiuni. Drept urmare, Omniasig si-a inceput operatiunile prin ordinul de cumparare dat catre doua SVM-uri, Financiara Stock Agency, respectiv, Danubius Securities, acestea achizitionand de pe piata, in numele companiei si al celor desemnati de conducerea acesteia, atat pachetul Brimex Agro, cat si altele apartinand micilor actionari.
Tranzactiile speciale
dezleaga misterul
Odata terminata operatiunea, actiunile sunt cedate prin tranzactii speciale titularului de drept si cand nimic nu se mai putea intampla, pe 23 octombrie, Omniasig apare oficial ca actionar semnificativ, la inceput cu 6,45%, apoi 28,9% si, in final, cu 30,7%. „Cumpararea de actiuni Agras a reprezentat pentru noi un adevarat succes de casa” – declara Constantin Toma, presedinte Omniasig, metionand ca intentia companiei pe care o conduce este de a mai cumpara inca 20% din actiuni pentru a detine controlul societatii. „Totul depinde de modul cum va evolua pretul acestora pe piata”, opineaza presedintele Omniasig. Pe anul in curs (primele noua luni) Agras a inregistrat o cifra de afaceri de peste 32 miliarde lei, obtinand un profit net de aproximativ 14 miliarde (mai mare decat cel realizat pe tot parcursul anului 1998), in principal, din asigurari agricole. Capitalul social al companiei este de 22,25 miliarde lei.