Agresiunea militară care pândeşte România. E o problemă de timp: „Diferă doar când se va întâmpla”

România steaguri oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, a avertizat, miercuri, că viitorul președinte al României va trebui să pregătească țara pentru o agresiune militară. Cât de aproape suntem de război?

Iulian Fota prevede un viitor sumbru României

Iulian Fota, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, a vorbit despre amenințările existente la nivel global și despre instabilitatea generată de schimbările geopolitice.

Potrivit spuselor sale, există riscul ca România să fie amenințată militar în viitorul apropiat. De aceea, spune el, „responsabilitatea principală a viitorului președinte al României va consta în pregătirea țării noastre pentru o agresiune militară.” Constituția României precizează clar că președintele țării este responsabil de pregătirea populației pentru agresiune militară.

Potrivit spuselor sale, avertismentele miniștrilor de Externe din Europa despre necesitatea pregătirii „bătrânului continent” pentru un război la scara largă trebuie luate în serios. În prezent, unii oficiali europeni cred că marele război va avea loc peste trei ani, alții cred că va avea loc peste cinci ani, iar unii aleg să rămână optimiști și speră că va avea loc peste opt ani.

În prezent, Rusia și Ucraina și Iranul și Israelul se află-n război. În viitor, ar putea izbucni un război între China și Taiwan.

„Ce diferă la oamenii ăștia este când se va întâmpla chestia asta. Unii zic peste 3 ani, alții zic peste 5 ani, unii sunt mai optimiști, zic peste 8 ani, dar niciunul dintre ei nu revine asupra afirmației. Și, repet, avem am o listă lungă și are sens, pentru că uitați-vă la ruși. N-au putut să-și rezolve diplomatic problemele, au încercat o soluție militară.

China e posibil să încerce soluția militară la problema numărul, care este Taiwanul. Iranul, pentru prima dată, atacă direct Israelul masiv, cu cu drone și cu rachete. Înainte atacase Israelul numai indirect, prin Hezbollah și alți interpuși.

Deci, faptul că țările din ce în ce mai multe sunt tentate să apeleze la soluții militare, asta face pe toată lumea să fie extrem de preocupată, îngrijorată”, a spus, miercuri, oficialul român în cadrul emisiunii TV „Interviurile Digi24.ro”.

Iulian Fota (SURSA FOTO: Facebook, Iulian Fota)

„De aia ne punem problema de comisar pentru apărare pentru că n-avem suficientă industrie de apărare și ne dăm seama că războaiele consumă milioane de obuze și noi nu suntem în stare să le producem. Acest aspect vine la pachet cu populismul și eu sunt atacat că fac un discurs al războiului.

Dacă ceea ce eu fac, pledoaria pe care eu am și explicații pe care le dau sunt interpretate de către unii ca o pledoarie pro-război, Ucraina este de vină ca victimă și mulți uită că Rusia este cea care a a agresat. Discutăm vinovăția victimei și nu discutăm modul în care ar trebui să sancționăm greșelile agresorului.

Adică pe fondul ăsta de confuzie morală și de busolă dată peste cap, o dată în plus va fi dificil să identificăm ce avem de făcut, dar, după părerea mea, asta trebuie să facă, scrie și în Constituție: Președintele e responsabil de pregătirea pentru agresiune militară. Deci, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina s-ar putea încheia înainte de ianuarie 2025

Până când va fi atacată țara, pacea s-ar putea instala în Ucraina. Guvernul de la Kiev a anunțat deja că va lua în considerare orice sfat privind modul de a obține o „pace justă”.

„Dar noi (nu suntem) pregătiţi să mergem la compromis pentru lucrurile şi valorile foarte importante … independenţa, libertatea, democraţia, integritatea teritorială, suveranitatea”, a afirmat un oficial ucrainean în timpul unei vizite la Washington D.C..

Declarația sa a fost făcută după ce Donald Trump, candidatul republican pentru funcția de președinte al SUA, a dat asigurări că, dacă va fi reales, va încheia războiul din Ucraina, înainte de ianuarie 2025. Totuși, el nu a oferit detalii despre planul său de pace. Potrivit agenției de presă Reuters, planul său ar implica amenințarea cu reducerea asistenței americane, dacă Kievul nu se așează la masa negocierilor cu Moscova.

Donald Trump a spus, însă, că nu va accepta termenii impuși de președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a spus anterior că Rusia va pune capăt războiului, dacă Ucraina îi va preda cele patru regiuni sud-estice.