Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu o veste foarte bună în contextul nevoii protejării pădurilor din România, dar şi a pădurarilor.
“Este inacceptabil ca viața pădurarilor să fie pusă în pericol”
Astfel, ministrul, care este şi senator din partea UDMR, a anunţat Senatul a adoptat proiectul de lege iniţiat pentru protejarea pădurarilor. Senatul este deocamdată prima cameră sesizată în acest caz.
Dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor în forma actuală şi va fi promulgată de preşedintele Iohannis, agresarea pădurarilor va fi încadrată la ultraj în România, cu limite superioare ale pedepselor.
“Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege inițiat de mine pentru protejarea pădurarilor.
Este inacceptabil ca viața pădurarilor să fie pusă în pericol. Recent, hoții de lemne au atacat un pădurar din județul Dâmbovița.
Am depus un amendament la Codul Penal care prevede ca agresiunile împotriva pădurarilor să fie considerate infracțiuni”, a scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook, luni seara.
Cifrele tragice prezentate de Tanczos Barna în expunerea de motive a acestei propuneri legislative?
În expunerea de motive a legii iniţiate chiar de Tanczos Barna, el arată că numărul de pădurari care au fost agresaţi şi chiar ucişi este foarte mare.
“Această propunere legislativă este motivată în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiună fizică/psihică, îndreptate împotriva personalului silvic care îşi face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu, pentru apărarea integrităţii fondului forestier national.
Astfel, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinişi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, etc.).
Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre ele fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale”, se arată în expunerea de motive.
Sursa foto: Dreamstime