Agresiunile militare ale Rusiei au afectat și produsele agricole! Prețurile au explodat la burse
Totodată, preţul pentru soia a ajuns la 1.739 de dolari/bushel astăzi, crescând cu 68% faţă de ieri, în contextul declansării războiului în Ucraina, arată datele de pe bursa din Chicago, citate de Mediafax.
De asemenea, grâul a ajuns la un preţ de 968 dolari/bushel, având un avans de 50% faţă de ieri, iar porumbul a ajuns la 716 dolari/bushel, plus 35%. Totodată, ovăzul este 716 dolari/bushel, plus 40% faţă de ziua anterioară.
Într-o săptămână, preţul grâului a crescut cu 130%, arată sursa citată anterior, iar al porumbului cu 63%. Faţă de acum o lună, preţul grâului a crescut cu 168% şi al porumbului cu 91%.
„Pe termen scurt vor creşte preţurile. Apoi totul este în funcţie de durata conflictului. Totuşi, câştigurile pe pieţe vor fi pentru cei norocoşi dar care îşi vor asumă şi riscuri mari”, spune Ştefan Gheorghiţă, cu experienţă de peste două decenii în agrobusiness proprietarul Triagroexim, o companie care produce cereale în judeţul Brăila.
Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, Transylvania Invest, spune că preţurile au crescut în fiecare zi în această săptămână şi cumpărătorii finali nu vor să mai cumpere la aceste preţuri, pentru că nu le pot transpune în preţul produsului finit. „Astăzi, Egiptul are o licitaţie şi lucrurile ar putea să se tempereze dacă cumpără grâu din Rusia.”
Creștere alarmantă a prețului la gaze în Europa după ce Rusia a declarat război Ucrainei
După declarațiile făcute de Vladimir Putin, au fost înregistrate creșteri de 41% la prețul de referință al gazelor naturale. Totodată, la Bursa din Amsterdam, contractele futures la gaze naturale s-au majorat până la suma de 125 de euro per MWh, mai precis, o creștere de 41%. Mai apoi, aceleași contracte erau mai mari cu 30% și anume 116 euro pentru un MWh.
Aceste creșteri vin în contextul în care Vladimir Putin, președintele Rusiei a declarat război Ucrainei într-o declarație la postul național de televiziune, apărându-se cu faptul că trebuie să protejeze separatiștii din estul Ucrainei în situația în care există deja sute de mii de militari ruși masați pe trei flancuri ale graniței cu Ucraina.
Această situație dă loc noilor riscuri care privesc aprovizionarea masivă de gaze din Europa, în situația în care Europa are deja probleme pe acest plan. Rusia furnizează la momentul actual mai mult de o treime din gazele consumate pe continent. Stocurile din ce în ce mai reduse au împins la această scumpire care a escaladat și mai mult odată cu declanșarea conflictului armat.