Pagina de Facebook a celui care i-a spart nasul şi gura premierului Silvio Berlusconi duminică seara a adunat aproape 60.000 de fani. Guvernul italian a decis intervenţia în reţelele sociale cu ajutorul poliţiei, pentru a închide grupurile de pe Facebook care instigă la violenţă împotriva lui Berlusconi. Pagina de Facebook a lui Massimo Tartaglia, bărbatul de 42 de ani care l-a atacat pe premier, a devenit expresia online a tinerei generaţii anti-Berlusconi nu numai din Italia, ci
Pagina de Facebook a celui care i-a spart nasul şi gura premierului Silvio Berlusconi duminică seara a adunat aproape 60.000 de fani. Guvernul italian a decis intervenţia în reţelele sociale cu ajutorul poliţiei, pentru a închide grupurile de pe Facebook care instigă la violenţă împotriva lui Berlusconi.
Pagina de Facebook a lui Massimo Tartaglia, bărbatul de 42 de ani care l-a atacat pe premier, a devenit expresia online a tinerei generaţii anti-Berlusconi nu numai din Italia, ci din toată lumea, cu aproape 60.000 de fani acumulaţi în câteva zile.
O simplă căutare pe Facebook arată însă zeci de grupuri cu acelaşi mesaj, majoritatea în limba italiană, printre care unul cu titlul „Hai să-l ucidem pe Berlusconi cu ciomagul şi cu pietre!”. De cealaltă parte există însă şi grupuri care încearcă să contrabalanseze furia internauţilor, dar mai mult în glumă. „Vă rog, hai să nu-l ucidem pe Berlusconi” este un astfel de grup, care are cu o imagine pe prima pagină cu un Berlusconi caricaturizat, prezentat ca Hristos.
Guvernul cere cenzurarea paginilor de Facebook
Premierul italian Silvio Berlusconi a fost atacat duminică seara, în timpul unui congres la care participa în Milano. În timp ce semna autografe, a fost lovit, cu o statuetă de marmură care reprezenta Domul din Milano, de către un bărbat din mulţime. Aflat în stare de şoc, cu nasul şi buza sparte şi cu un dinte rupt, premierul a fost transportat imediat la cel mai apropiat spital, unde a declarat că se simte bine şi apus incidentul pe seama tensiunii politice din ultima vreme.
Massimo Tartaglia nu are antecedente penale şi a fost pus sub supravegherea unui psihiatru pentru următorii 10 ani.
Poliţia, pe urmele internauţilor agresivi
Ministrul PDL pentru politici comunitare, Andrea Rochi a cerut cenzurarea paginilor de reţele sociale pe care „se încurajează agresarea laşă a premierului Silvio Berlusconi. Ce putem citi azi pe net este scandalos şi moral inacceptabil: este vorba de manifestări ruşionoase. E momentul să spunem destul diseminatorilor de ura şi acelora care vor să instaureze în Italia un climat de razboi civil”.
Ministrul de interne Roberto Maroni a spus că ia în considereare blocarea grupurilor respective de Facebook în cadrul unei acţiuni de control mai ample asupra Internetului, în care va fi implicată poliţia: „Poliţia noastră de comunicaţii şi celelalte forţe ale poliţiei vor încerca să descopere şi să-i identifice pe cei care au lansat mesaje de ameninţare şi de ură. Vom încerca, n-ar fi prima dată când avem rezultate în astfel de demersuri”.
Susţinătorii lui Berlusconi joacă murdar
Nu doar agresorul lui Berlusconi are pagină de Facebook, ci şi statuia cu care a fost lovit premierul, căreia i s-a făcut un grup cu numele „Statuetta in miniatura del Duomo di Milano”. Printre ultimele comentarii din reţea pe grupul lui Tartaglia se numără: „Massimo Tartaglia suntem cu toţii”, „Mâna ta este a întregii Italii care se revoltă împotriva dictatorilor şi a mafiei!!! Massimo Tartaglia, erou naţional!”, „Obama, da-i Nobelul pentru pace lui Massimo. Îl merită!” sau „Massimo Tartaglia for president!!”.
Apărătorii lui Berlusconi de pe Facebook îi depăşesc însă numeric pe fanii lui Tartaglia, însă aceştia au jucat murdar. Dacă fanii gruplui de susţinere a agresorului s-au adunat în număr de aproape 60.000 în două zile, susţinătorii săi au fost „furaţi”. Proprietarul grupului de Facebook „Made in Italy”, care avea peste 300.000 de fani, a transformat pagina în „Îl susţinem pe Berlusconi împotriva fanilor lui Tartaglia”, site-ul păstrându-şi fanii iniţiali.