Nenumărate firme austriece de agricultură au investit în afara ţării, îndeosebi în Ungaria şi România, scrie ORF Burgenland, citat de Agerpres.
Harald Strassner din Pöttsching, consilierul unui investitor austriac în România a povestit pentru portalul ce ştiri că experienţa a fost una pozitivă până acum. Lucrează de mai mulţi ani în agricultura biologică, se ocupă de o suprafaţă agricolă în Ungaria şi, de ceva vreme, împreună cu alţi câţiva colegi din landul austriac Burgenland, desfăşoară activităţi agricole şi în România. Aici se îngrijeşte de o suprafaţă agricolă de 630 de hectare, aflată în sud-vestul ţării.
Potrivit lui, experienţa din România a fost o provocare fascinantă, iar România este o ţară sigură. La fel ca în orice alt stat din Europa şi în România trebuie acordată atenţie demersurilor administrative. Procesele administrative sunt poate un pic mai complexe şi nu foarte bine organizate, dar sunt în mare parte sigure, a adăugat acesta. Mai mult, colegii din România au de profitat de pe urma investiţiilor, preluând know-how-ul austriac şi învăţând cum îşi pot îmbunătăţi activităţile.
De la demararea procesului de privatizare din anii 90, agricultura românească este structurată pe suprafeţe mici. Ţara are o suprafaţă agricolă totală de zece milioane de hectare, dintre care numai jumătate este folosită. Terenul este mai bun în comparaţie cu cel din Austria şi mai ieftin, fapt ce atrage în mod evident investitori, scrie ORF Burgenland.