Facilitatile financiare acordate agricultorilor ce-si unesc terenurile in exploatatii agricole raman valabile. Zvonurile referitoare la blocarea acestora de catre Banca Mondiala nu se confirma.
Ordonanta de urgenta privind exploatatiile agricole este in vigoare. „Intarzierea publicarii normelor metodologice de aplicare este cauzata exclusiv de unele amanunte de ordin tehnic, in nici un caz de retragerea facilitatilor financiare”, ne-a declarat Ovidiu Natea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Pozitia secretarului de stat este ferma, contrazicand zvonurile privitoare la opozitia pe care Banca Mondiala ar fi facut-o vizavi de subventionarea agriculturii romanesti dupa modelul Uniunii Europene. Singura intrebare pusa de functionarii Bancii Mondiale inaltilor oficiali romani s-a referit la sursele de finantare si, dupa toate aparentele, nu a fost una incuietoare. „Cuantumul subventiilor pe produs va fi in functie de bugetul public, dar va fi. Nu ne permitem facilitati substantiale. Asta nu inseamna ca ele nu vor exista. Vor fi mici, dar vor fi, asa cum sunt in Ungaria, Bulgaria etc.”, spune Ovidiu Natea. Pentru culturile de toamna, cei ce se organizeaza in exploatatii agricole le vor primi inca din acest an.
Americanii si vest-europenii dau exemplu
Infiintarea exploatatiilor agricole este considerata a fi singura solutie viabila a crizei din agricultura. Punerea in comun a terenurilor agricole intrate in proprietate privata in urma aplicarii Legii fondului funciar (Legea nr. 18/1991) si a celei pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si a celor forestiere (Legea nr. 169/ 1997) ar urma sa se faca dupa modelul UE sau cel american. In SUA, exploatatia medie este de 230 de ha, iar in UE este 16,6 ha. Dimensiunile minime ale exploatatiilor comerciale romanesti vor fi diferite, in functie de sector. Cele de cereale si plante tehnice vor fi de 110 ha in zona de campie si 50 ha in cea de deal. Daca proprietarii de pajisti se asociaza, exploatatia minima pentru care primesc subventii este de 25 ha. Culturile de legume trebuie sa aiba minimum 2 ha, plantatiile de pomi si pepinierele minimum 5 ha, plantatiile de vii nobile minimum 5 ha. Crescatorii de animale asociati sunt sprijiniti financiar daca au minimum 15 vaci de lapte sau 300 de capete de oi, 100 de porci etc. In sectorul piscicol, sunt luate in considerare bazinele amenajate pentru producerea puietului de peste de minimum 10 ha, bazinele pentru producerea pestelui de consum de minimum 20 ha si pastravariile de minimum 1 ha. Toate exploatatiile agricole cu dimensiuni mai mici decat cele prevazute prin lege sunt considerate exploatatii agricole familiale. Si acestea beneficiaza de facilitati, acordate prin legi speciale. Conform estimarilor Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, din cele 9,4 milioane ha teren arabil, cat are Romania la ora actuala, 4,5 milioane ha pot fi constituite in exploatatii agricole.
Subventiile stimuleaza asocierea
Proprietarii de terenuri nu sunt obligati sa se asocieze. „Totusi, interesul lor este acela de a practica agricultura intensiva, pentru ca aduce profituri importante. Or, ca sa faci agricultura intensiva, ai nevoie de subventii. Peste tot in jurul nostru aceste subventii se acorda, indiferent ca vorbim despre fostele membre CAER sau despre state dezvoltate si Vest”, spune Tudor Dorobantu, membru al federatiei sindicatelor din agricultura AGROSTAR.
Statul roman subventioneaza exploatatiile. Prin urmare, este de asteptat ca pozitia proprietarilor sa fie pro asociere.
Sprijinul acordat de stat este detaliat in OUG nr. 108/2001 si poate imbraca diferite forme: subventii pe produs, facilitati financiare la cumpararea de tractoare, utilaje agricole, instalatii pentru irigat, constructii de spatii de productie, de stocare, de protectie a mediului, sere, plantatii de pomi si vita de vie. Exploatatiile agricole si detinatorii de depozite autorizate beneficiaza de ajutoare de depozitare. Producatorii agricoli primesc de la procesatori ajutoare de productie sub forma de avans, de cel putin 30% din valoarea contractata. Ei mai pot beneficia de credite ipotecare. Toate facilitatile financiare se stabilesc anual de catre Guvern.
Uniunea Europeana da si ea bani
Incepand cu anul viitor, Uniunea Europeana se implica si ea, prin programul SAPARD, in subventionarea exploatatiilor agricole. In cadrul programului, vor fi finantate proiecte cu valori cuprinse intre 10.000 euro si 500.000 euro. Conform schemei de finantare, 50% din valoarea investitiei este suportata de membrii asociati ai exploatatiei agricole, restul de 50% provenind din fonduri SAPARD (75%) si publice (25%). Finantarea maxima a unei exploatatii agricole este de 500.000 euro.
Asadar, avand girul si sprijinul UE, exploatatiile agricole, asa cum sunt reglementate de OUG nr. 108/ 2001, raman valabile.
Agricultorii pastreaza facilitatile
22 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 august 2001, 15:00
Facilitatile financiare acordate agricultorilor ce-si unesc terenurile in exploatatii agricole raman valabile. Zvonurile referitoare la blocarea acestora de catre Banca Mondiala nu se confirma.Ordonanta de urgenta privind exploatatiile agricole este in vigoare. "Intarzierea publicarii normelor metodologice de aplicare este cauzata exclusiv de unele amanunte de ordin tehnic, in nici un caz de retragerea facilitatilor financiare", ne-a declarat Ovidiu Natea, secretar de stat in Ministerul Agricult
Etichete: agricole,
arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook