În acest an, agricultorii vor primi o subvenţie europeană mai mare faţă de cea de anul trecut. În total, vor ajunge la fermierii români 730 milioane euro. Sumele alocate ţării noastre pentru a subvenţiona producătorii agricoli se majorează cu fiecare an. Astfel, pentru 2010, sprijinul pe hectar acordat de Uniunea Europeană agricultorilor români este de 81 euro pentru fiecare hectar cultivat. “În 2010, România are alocate fonduri pentru plata unică pe suprafaţă (FE
În acest an, agricultorii vor primi o subvenţie europeană mai mare faţă de cea de anul trecut. În total, vor ajunge la fermierii români 730 milioane euro.
Sumele alocate ţării noastre pentru a subvenţiona producătorii agricoli se majorează cu fiecare an. Astfel, pentru 2010, sprijinul pe hectar acordat de Uniunea Europeană agricultorilor români este de 81 euro pentru fiecare hectar cultivat.
“În 2010, România are alocate fonduri pentru plata unică pe suprafaţă (FEGA) suma de 730 de milioane de euro, adică 81 de euro pe hectar. Suma a crescut faţă de anul trecut, când au fost alocate 623 milioane de euro. Ca perioadă, plăţile vor fi acordate ca şi anul trecut, pentru ca fermierii sa beneficieze de fonduri pentru campania de toamnă”, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Pentru anul 2009, cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă a fost de 71,12 euro/hectar. În 2008, agricultorii au primit 60,75 euro/hectar, iar în 2007 fiecare fermier care a depus cerere de subvenţie a primit 50 euro/hectar.
Restanţele pentru 2009 vor fi plătite până la finalul lunii februarie
Toate cererile de plată pentru anul 2010 trebuie depuse de către agricultori în perioada 1 martie-17 mai 2010. Potrivit ministrului Agriculturii, în acest an vor mai fi acordate plăţi naţionale directe complementare în valoare de 503 milioane de euro.
Ministrul Agriculturii a dat asigurări că restanţele din 2009 din sectorul agricol vor fi plătite până la sfârşitul acestei luni. “Intenţionăm să plătim toate restanţele până la sfârşitul lui februarie. Acestea se ridică la circa 900 milioane de euro”, a mai spus Dumitru.
El a precizat că există posibilitatea acordării unor forme de sprijin sectoarelor afectate de criză, în prezent acestea fiind evaluate, pentru a fi stabilite sumele. Sunt analizate posibilităţi de acordare a unor forme noi de sprijin pentru bunăstarea animalelor în sectorul porcinelor şi al păsărilor.
“Momentan, nu ştim la ce valoare vor ajunge, însă la buget avem o parte din bani, circa 300 milioane de euro, care ne-ar putea acoperi 1-2 scheme. Pentru celelalte sectoare vom avea nevoie de rectificare bugetară”, a arătat Dumitru.