La iniţiativa Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), la Timişoara, a avut loc o întâlnire a unor agricultori din judeţele Arad, Caraş Severin, Bihor şi Timiş, precum şi a unor forme asociative ale fermierilor din ţări, învecinate, pentru a discuta despre politici agricole comune.
"Cu această ocazie a fost semnat un Protocol de cooperare şi colaborare între România, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia şi Bulgaria, protocol la care au mai aderat Ucraina, Polonia şi Ungaria, scopul semnării acestui protocol fiind acela de a putea accesa proiecte şi programe europene, de a proteja această regiune europeană unde, de multe ori, se fac politici agrare mai puţin europene, dacă pot spune aşa", a declarat, Viorel Matei, preşedintele FNPAR.
"Pentru că politica agrară este făcută de cele 15 state europene puternic dezvoltate şi întotdeauna cele 12 state nou-aderate primesc mai puţin, sau chiar deloc. De altfel, recent am participat la o întâlnire la Brno, în Cehia, în urma căreia cele 12 state nou-aderate au depus un memoriu la UE, cu privire la politica agrară discriminatorie între ţările nou-aderate şi cele membre mai vechi ale UE", a precizat preşedintele FNAPR.
Viorel Matei a apreciat drept binevenită întâlnirea de la Timişoara, pentru că deşi s-au spus lucrurilor pe nume, discuţiile nu au avut o tentă politică, ‘făcându-se o singură politică, cea agrară, cu şi pentru agricultori’.
Ciprian Alic, directorul general adjunct la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a spus că, prin programele de asistenţă tehnică ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, instituţia pe care o reprezintă oferă posibilitatea de a sigura un transfer de expertiză către agricultorii români, inclusiv prin organizarea unor întâlniri ale acestora cu fermieri din ţară şi străinătate, care au accesat programe europene.
Sursa: Agerpres