Clienţii care vor să obţină fonduri europene pentru agricultură trebuie să prezinte mai întâi dovada cofinanţării proiec­tului respectiv de către o bancă.

De curând, regulile pentru accesarea fondurilor europene destinate agriculturii au suferit unele modificări. Dacă până acum solicitantul completa o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja că dispune de capacitatea de a cofinanţa proiectul, de acum trebuie să facă dovada concretă a capacităţii financiare.

Astfel, vor fi acceptate extrasul de cont bancar, datat de bancă şi vizat cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în cazul existenţei unor surse de cofinanţare de tipul fonduri proprii, certificate de depozit, cu o scadenţă mai mică sau egală cu trei luni faţă de data depunerii, sau extrasul de cont bancar vizat şi datat de bancă cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii în cazul existenţei unor surse de cofinanţare precum granturi, sponsorizări sau donaţii, însoţit de un document care să ateste sursa respectivă, emis de organizaţia care a acordat-o. Va fi acceptat şi extrasul de cont bancar şi formularul de achiziţie titluri de stat, emise şi vizate de bancă, în cazul cofinanţării prin titluri de stat cu o scadenţă mai mică sau egală de trei luni faţă de data depunerii.

De asemenea, beneficiarul va putea cere băncii să îi emită o scrisoare de confort (certificat de confirmare de fonduri) cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia. În cazul în care solicitantul nu va depune aceste documente în termen de 60 de zile de la data notificării selectării proiectului, APDRP va refuza semnarea contractului de finanţare. Conform reprezentanţilor APDRP, această decizie a fost luată după ce s-a constatat că, din lipsa cofinanţării, au fost reziliate multe din contractele care erau deja semnate.

Soluţii bancare dificile

211-52152-24_grau_20.jpg„Cine poate face rost de un credit în 60 de zile? O altă aberaţie: să vină agricultorul cu dovada că are un depozit de un milion de euro. Păi, fermierii nu au bani de motorină! Soluţia era să se semneze toate contractele şi, în patru luni, dacă beneficiarul nu a venit cu dovada cofinanţării, contractul să fie reziliat. În noile condiţii se vor semna foarte puţine contracte, iar fondurile europene nu se vor cheltui“, a spus Felix Lucuţar, managing partner în cadrul Agriculture Capital&Engineering.

Adrian Răducan, manager al departamentului Cofinanţări cu Organisme Internaţionale în cadrul Raiffeisen Bank, afirmă că „în calitate de partener, banca solicită ca împrumutatul să aibă o situaţie financiară echilibrată, astfel încât să poată suporta ulterior eventuale depăşiri de cost şi anumite potenţiale condiţii adverse de piaţă. Iniţial, foarte multe companii cu cifre financiare reduse au beneficiat de proiecte aprobate supradimensionate, astfel încât aceste companii au fost frecvent în imposibilitatea de a atrage surse bancare în baza planului de afaceri, iar, pe de altă parte, băncile au alocat resurse importante pentru analiza unor proiecte fără viitor“.

În situaţia în care se doreşte finanţarea numai pe durata de implementare a proiectului, banca propune un credit de tip punte în sumă echivalentă cu cea a grantului, urmând ca stingerea creditului să se efectueze din plăţile efectuate de către autoritatea de management aferentă fiecărui program european. „Pentru a finanţa pe o durată mai mare decât perioada de implementare, banca propune un credit de investiţii mai mare decât grantul, urmând ca rambursarea să fie diminuată post-implementare prin grant, iar soldul rămas să fie rambursat ulterior, pe o durată de creditare care va fi în funcţie de sectorul industrial în care este încadrat proiectul şi de veniturile generate din activitatea curentă a proiectului“, continuă Adrian Răducan.

Termene mai extinse

Reprezentanţii Unicredit Țiriac Bank declară că banca „a înaintat o propunere de majorare a termenului de depunere a scrisorii de confort, de la 60 zile la 90 de zile, iar din punctul de vedere al obţinerii finanţărilor pentru fondurile europene, dosarul depus la autorităţi este suficient pentru demararea analizei de către bancă“. Marja de dobândă practicată de Unicredit pentru acest tip de finanţări este între 3% şi 5%.

Conform datelor Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), la data de 6 mai a.c., cea mai solicitată măsură a fost 121, Modernizarea exploataţiilor agricole, cu un grad de absorb­ţie de 17,2%, în timp ce măsura 142, Înfiinţarea grupurilor de producători, a avut un grad de absorbţie de 0%.

Banca solicită ca împru­mu­tatul să aibă o situaţie financiară echilibrată, astfel încât să poată suporta ulterior eventuale depăşiri de cost şi anumite potenţiale condiţii adverse de piaţă.
Adrian Răducan, manager dept. Cofinanţări cu Organisme Internaţionale, Raiffeisen Bank

90 de zile, în loc de 60, propune Unicredit Bank ca termen de depunere a documentaţiei de către solicitant la APDRP