Companiile din industria chimică reuşesc un an de creştere la bursă, în ciuda dificultăţilor financiare majore cu care se confruntă şi a ratelor negative de profitabilitate.
Sfârşitul de an este, de obicei, aglomerat pentru companiile din industria chimică, mai ales pentru cele din sectorul de îngrăşăminte. Prognozele tot mai exacte referitoare la clima anuală, vitală pentru agricultura autohtonă, facilitează estimările asupra necesarului de producţie al acestor companii şi a contractelor ce se încheie în avans. Un bun exemplu de evoluţie împotriva cursului pieţei este cel al Azomureş de anul trecut, când producătorul a adus randamente de 300-400%, în ciuda scăderii generalizate a bursei.
Anul acesta, acţiunile companiilor chimice au urcat în acelaşi ritm cu piaţa, în ciuda problemelor cu care s-au confruntat. Principalele societăţi din sector, Amonil, Azomureş şi Oltchim, au avut maxime anuale la un nivel dublu faţă de închiderea din 2008, însă ultimele săptămâni au adus o corecţie a acestor creşteri. Evoluţia pozitivă poate fi totuşi surprinzătoare dacă luăm în calcul ratele de profitabilitate negative. De la finele anului trecut şi până săptămâna trecută, titlurile Amonil Slobozia (simbol AMO) s-au apreciat cu 31%, cele ale Azomureş (simbol AZO), cu 85%, iar cele ale Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol OLT), cu 55%, evoluţii apropiate în medie de cele ale indicelui BET, de circa 65%.
Problemele economice au dominat însă anul 2009 pentre cele mai importante reprezentante ale sectorului listate la BVB. Amonil a fost aproape de faliment după ce, la începutul lui octombrie, creditorul Chemgas Holding Corporation a cumpărat linia de producţie şi mai multe active în urma unei licitaţii pentru executarea silită a producătorului, executare cerută de cumpărător.
Gaze naturale pentru îngrăşăminte
Conducerea mureşeană a închiriat ulterior utilajele şi activele necesare pentru continuarea activităţii şi a încheiat, recent, un acord cu Interagro prin care întreaga producţie de îngrăşăminte chimice este preluată de compania lui Ioan Niculae în schimbul gazului metan furnizat. Conform contractului, Interagro va furniza lunar 42,5 milioane metri cubi de gaze, pentru ca Amonil să producă amoniac, uree, azotat de amoniu şi UAN, un produs combinat de uree şi amoniu. În cazul în care preţurile energiei electrice, termice sau ale altor componente se vor modifica, contractul va fi renegociat.
Planurile trebuie modificate la Oltchim
Semnale bune pentru sectorul de îngrăşăminte chimice vin din evoluţia agriculturii. „Agricultura a ieşit din criză, industria se pregăteşte, comerţul mai stă, conform datelor furnizate de INS pentru al treilea trimestru al anului“, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest. Pe de altă parte, Oltchim pare să continue saga disensiunilor dintre acţionarul minoritar PCC şi statul român, majoritarul care a stabilit o conversie în acţiuni a datoriei producătorului către AVAS, în valoare de 135 milioane euro şi o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 milioane euro. PCC, care a contestat măsurile luate de statul român, invocă acum şi documentul publicat de Comisia Europeană la începutul lunii, prin care este exprimată îngrijorarea conform căreia planul majoritarului reprezintă ajutor de stat şi încalcă reglementerile europene. Comisia consideră că există indicii care arată că Oltchim era o firmă în dificultate financiară şi că un element suplimentar de ajutor este ştergerea dobânzilor sau penalităţilor de întârziere. Ceea ce înseamnă că planul de redresare va trebui modificat.
Agricultura a ieşit din criză, industria se pregăteşte, comerţul mai stă, conform datelor furnizate de INS pentru al treilea trimestru al anului.
Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest
245 milioane lei este valoarea de piaţă la zi cumulată a principalelor societăţi cu profil chimic de la BVB, respectiv Amonil, Azomureş şi Oltchim