Băncile nu finanţează proiectele europene din sectorul agricol, considerând agricultura un domeniu de risc major, deşi este singura ramură care a avut creştere economică în perioada de criză, spun oficialii Ministerului Agriculturii. Fermierii au finalizat cu ajutorul creditelor bancare proiecte europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de doar 300 milioane euro, băncile manifestând o reticenţă în finanţarea acestora, a declarat joi secretarul de stat în Mi
Băncile nu finanţează proiectele europene din sectorul agricol, considerând agricultura un domeniu de risc major, deşi este singura ramură care a avut creştere economică în perioada de criză, spun oficialii Ministerului Agriculturii.
Fermierii au finalizat cu ajutorul creditelor bancare proiecte europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de doar 300 milioane euro, băncile manifestând o reticenţă în finanţarea acestora, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
“Au fost depuse proiecte de peste 1,5 miliarde euro, însă finalizate prin credite bancare au fost de doar 300 milioane euro, ceea ce înseamnă foarte puţin”, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unui seminar privind perspectivele economice şi financiare în 2010.
Astfel, Rădulescu a reiterat ideea că bancile nu ar trebui să mai considere agricultura un domeniu de risc major, ci să o ia în calcul ca pe o prioritate pentru ieşirea din criză şi să finanţeze proiectele europene.
“Este o idee falsă să priveşti agricutura ca pe un risc maxim. Nu mai putem discuta numai despre riscuri, avem o Politică Agricolă Comună şi surse de finanţare anuale atât din fonduri europene, cât şi de la stat. Băncile ar trebui să se îndrepte cu mai multă căldură către finanţarea proiectelor din agricutură pentru că avem opt miliarde de euro de accesat până în 2012”, a mai spus secretarul de stat.
Sunt necesare produse bancare specifice proiectelor europene
De asemenea, Adrian Rădulescu a explicat necesitatea creării unor produse bancare specifice proiectelor europene destinate atragerii de fonduri comunitare.
“Avem nevoie de produse bancare specifice pentru absorbţia fondurilor europene, ar trebui eliminate garanţiile imobiliare şi alte aspecte care îngreunează accesarea fondurilor europene”, a menţionat reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Totodată, acesta a precizat că agricutura merită să fie tratată ca pe o prioritate în contextul în care “este singura ramură care a avut creştere economică în perioada de criză”.