„Agricultura ar urma să primească circa 400 de miliarde de euro din cele 1.025 de miliarde de euro cât este bugetul european, iar agriculturii româneşti ar urma să-i revină un buget cu aproape 7 miliarde de euro mai mare decât bugetul actual din 2007 – 2013. Dacă în prezent avem 13,5 miliarde de euro, pentru perioada următoare bugetul ar fi de 21 de miliarde de euro”, a spus Irimescu, prezent la dezbaterea „România şi Reforma Politicii Agricole Comune. Impact şi Oportunităţi”.
Potrivit acestuia, majorarea bugetului are loc pe fondul creşterii graduale pentru plăţile directe, care ar ajunge la 100% în 2016, şi unei creşteri de 20 de euro/ha datorită convergenţei, procesul prin care plăţile directe încearcă să se alinieze la nivel european. „Cineva s-ar întreba despre ce aliniere este vorba dacă un agricultor olandez beneficiază de 459 de euro, iar agricultorul român de 180 de euro, însă aici discuţiile sunt mai profunde. Este cert că dacă plăţile sunt la acest nivel, asta este din cauza faptului că, în perioada de referinţă, când s-au negociat sumele pentru România, noi am avut performanţe slabe în ceea ce priveşte productivitatea la hectar”, a explicat secretarul de stat.
Revenind la problema convergenţei şi a bugetului pe care România ar urma să-l primească, Irimescu a precizat că, în cazul în care creşterea propusă iniţial ar fi de 20 de euro/ha pentru România, s-ar ajunge la 75% din plata medie europeană, care este acum de 270 de euro. „Pentru a oferi o creştere mai mare ţărilor aflate sub medie, a trebuit să taie de la statele membre mari, precum Franţa sau Germania, care sunt dispuse să accepte unele reduceri, dar nu oricât şi nu oricum. Din cauza asta, sunt discuţii ridicate în consiliu de statele respective prin care cer să se ia în calcul cei doi piloni”, a precizat oficialul MADR. El a arătat că, în acest caz, România ar fi dezavantajată, deoarece beneficiază de o sumă importantă pe Pilonul II (dezvoltare rurală), respectiv de 8 miliarde de euro.
„Sperăm să nu se ajungă acolo şi sumele pentru dezvoltare rurală pentru România să fie menţinute la 8 miliarde de euro şi să obţinem şi cei aproape 7 miliarde de euro pentru plăţile directe. România a solicitat o creştere mai importantă. Ne bucurăm că raportul PE menţionează o creştere mai bună, ceea ce ar conduce în cazul României la o plată directă de 210 euro, adică un câştig de 10 euro/ha, rezultând sume importante pentru România. Sperăm ca şi Consiliul să accepte propunerea lui Santos (n.r. propunerea reprezentantului Parlamentului European Luis Manuel Capoulas Santos privind schemele pentru sprijin direct pentru fermieri)”, a adăugat acesta.
Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că această creştere de buget de care ar putea beneficia agricultura României va duce la o modernizare a sectorului, dar şi a mediului rural. „În principiu, credem că creşterea substanţială de buget pentru fermierii români va reprezenta o oportunitate deosebită nu doar pentru o acumulare în sensul cumpărării de jeep-uri, cum s-a mai întâmplat în agricultura românească, ci să vedem cum agricultura şi mediul rural se vor moderniza corespunzător şi că nu vom mai fi la decalajul pe care mediul rural românesc îl înregistrează faţă de alte ţări”, a concluzionat Achim Irimescu.
Sursa: Agerpres