Prezent în judeţul Botoşani unde a promovat oportunităţile de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că banii europeni sunt strict necesari pentru a acoperi nevoile financiare ale fermierilor, care primesc subvenţii.
„În fiecare an în România aducem de la Uniunea Europeană în jur de trei miliarde de euro, iar în primele luni ale anului, până la data de 4 februarie, am adus aproape 1,6 miliarde de euro, bani care au intrat în bugetul ţării şi care pot fi valorificaţi, ştiindu-se că ei au fost atribuiţi pentru agricultură”, a afirmat Daea.
Miliarde peste miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat, pe 7 decembrie 2022, Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României prin care fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro. Fermierii pot depune cereri pentru atragerea de subvenţii până pe 15 mai. Prima zi de depunere a cererilor de plată a fost miercuri, 1 martie, când s-au înregistrat 1.141 cereri.
Obiectivul lui Petre Daea este să aducă bani europeni în România pentru a ajuta fermierii. Daea, a dat asigurări că obiectivul său ca om şi ca agricultor este să aducă bani europeni în România pentru a ajuta fermierii, „indiferent de efort deoarece fermierii români merită acest lucru”. Potrivit spuselor sale, banii europeni care au ajuns la fermierii români până la această dată depăşesc suma de 1,56 miliarde de euro. El a reamintit că toate programele europene derulate în România au fost valoroase pentru că prin ele fermierii români au putut să își mobilezeze cu utilaje şi maşini agricole și să-şi continue activitatea având capitalul de lucru necesar pentru lucrările în câmp.
„În fiecare an, noi producem în ţară în jur de 3 miliarde (euro n.r.), iar până la această dată am adus în România 1,56 de miliarde de euro. Sunt bani importanţi care au ajuns la fermieri şi care i-au ajutat, pe de o parte, să se mobileze cu utilaje şi maşini agricole, pe de altă parte să-şi continue activitatea având capitalul de lucru necesar pentru lucrările în câmp. Lucrul acesta se vede, noi de la intrarea în Uniunea Europeană am făcut un salt extraordinar de important în agricultura ţării. Fermierii sunt mai bine dotaţi, au tehnologii mai bune şi, zic eu, cu randamente pe măsura efortului pe care îl fac. ” a spus Petre Daea.