Conflictele geopolitice, embargoul impus de Rusia importurilor de alimente, preţurile scăzute la petrol şi deprecierea rublei au determinat principalele companii agricole ruseşti să adopte planuri agresive de investiţii şi creştere, informează Bloomberg.
Ros Agro, cea mai mare companie listată la bursa din sectorul agro-business din Rusia, vrea să strângă 250 de milioane de dolari pentru a finanţa construcţia de ferme de porci şi sere în centrul şi estul Rusiei, precum şi pentru achiziţii, în ideea de a acoperi golul de pe piaţă provocat de dispariţia produselor alimentare importate.
"Compania va investi agresiv şi va creşte. Devalorizarea rublei a făcut acest sector foarte atractiv", a afirmat Svyatoslav Arsenov, analist la fondul UralSib Asset Management din Moscova.
Intenţia Ros Agro de oferi noi acţiuni la bursa de la Londra scoate în evidenţă renaşterea agriculturii ruseşti, în condiţiile în care mai mulţi miliardari, precum Vladimir Evtusenkov şi Ghenadi Timcenko, un prieten al preşedintelui Vladimir Putin, investesc sume semnificative în sectorul agro-business.
În 2013, Rusia a fost al nouălea mare importator mondial de produse alimentare, însă, în 2015, aceste achiziţii din străinătate s-au redus cu 40%, până la 26,5 miliarde de dolari. Chiar dacă îşi asigură necesarul pentru anumite produse din carne, Rusia nu produce suficiente lactate, fructe sau legume. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, Rusia a importat legume în valoare de 1,7 miliarde de dolari, iar o parte din cantitatea de tomate a fost adusă chiar din Senegal. Atât preşedintele Vladimir Putin, cât şi premierul Dmitri Medvedev, au promis că vor oferi sprijin de stat pentru sectorul agricol, iar anul trecut producţia în agricultură a crescut cu 3%, în timp ce, pe ansamblu, economia rusească a înregistrat o contracţie de 3,7%. AGERPRES