Federaţia Agrostar solicită ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, să creeze cadrul legal în care producătorii agricoli să îşi poată vinde marfa fără ajutorul intermediarilor.
‘Rolul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ este acela de a crea cadrul legal pentru ca producătorii să poată să-şi valorifice marfa. Domnul Tabără, în ultima vreme, ne tot spune că în pieţe vând intermediari, dar nici pieţele volante nu sunt o soluţie. Până acum, nu a oferit nicio soluţie, declară doar că nu poate să facă nimic (…) Ministerul Agriculturii poate crea şi propune programe, gen cornul şi laptele, prin care producătorii să-şi vândă produsele direct spitalelor, unităţilor militare, căminelor de bătrâni, grădiniţelor, prin încheierea unor parteneriate. În toate ţările europene, guvernele se implică în astfel de programe pentru a-i ajuta pe agricultori să-şi valorifice marfa şi în toate marile oraşe europene, Paris, Geneva, Berlin etc, funcţionează pieţe volante’, atenţionează Niculae Ştefan, preşedintele Agrostar.
Agrostar cere ca MADR să vină în sprijinul agricultorilor printr-o legislaţie care să le faciliteze acestora accesul pe piaţă, cum ar fi: stimularea asocierii, încheierea de parteneriate cu consiliile judeţene şi primăriile, vizarea certificatelor de producător de către asociaţiile profesionale, astfel încât de aceste certificate să nu mai beneficieze intermediarii, reglementarea pieţelor volante şi a târgurilor de produse tradiţionale, în sensul de a putea vinde doar producători, nu şi intermediari.
De asemenea, Agrostar a anunţat că se oferă să-i plătească ministrului agriculturii cursuri pentru ca acesta, prin intermediul organizaţiilor europene la care este afiliată Federaţia, să înveţe cum funcţionează mecanismele de reglare a pieţelor.
‘Faptul că Ministerul Agriculturii nu face nimic ţine fie de rea voinţă, fie de necunoaşterea mecanismelor de reglare a pieţelor. Agrostar apreciază că ministrul Valeriu Tabără nu cunoaşte aceste mecanisme şi suntem dispuşi, cu ajutorul organismelor europene la care suntem afiliaţi, să suportăm costurile pentru şcolarizarea domniei sale în acest sens’, menţionează şeful Agrostar.
Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în anul 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).
SURSA: Agerpres