Cu toate acestea, cercetările au arătat că grupa sanguină poate influența riscul pentru o multitudine de afecțiuni, începând de la boli de inimă și probleme vasculare și până la probleme de memorie, potrivit Elcaminohealth.
Ca și culoarea ochilor, grupa de sânge se moștenește de la părinți. Există opt tipuri de grupe sanguine comune, alături de unele mai rare. Grupa de sânge este determinată de antigenele prezente în sângele nostru.
Există patru grupe sanguine majore
În urma identificării antigenelor și prezenței sau absenței lor la nivelul hematiilor, au apărut cele patru mari grupe sanguine: O, A, B și AB.
– Grupa de sânge O – nu prezintă antigen nici de tip A, nici de tip B, dar se află în plasmă anticorpi anti-A și anti-B;
– Grupa de sânge A – prezintă antigen de tip A și anticorpi de tip anti-B în plasmă;
– Grupa de sânge B – prezintă antigen de tip B și anticorpi anti-A în plasmă;
– Grupa de sânge AB – prezintă antigen A și antigen B pe suprafața hematiilor.
Aceste patru grupe se extind la opt tipuri cu prezența (+) sau absența (-) unei proteine numite factor Rh. Cele opt tipuri sunt A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ și O-.
Factorul RH reprezintă o proteină cu rol de antigen (aglutinogen), care se poate regăsi la suprafața globulelor roșii.
Care este cea mai bună grupă de sânge
O negativ este grupa de sânge universală, ceea ce înseamnă că sângele poate fi administrat în transfuzii de urgență persoanelor cu oricare dintre cele opt tipuri de sânge.
Grupa AB pozitiv (primitorul universal) poate fi considerată cea mai bună grupă de sânge, datorită proprietății ei de a primi transfuzii de la oricare altă grupă.
Din punctul de vedere al incidenței în rândul populației, cea mai rară grupă de sânge este, la momentul actual, grupa AB negativ.
Persoanele cu grupele A, B sau AB prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene
Cunoașterea grupei sanguine este importantă în cazul unei situații de urgență, care necesită o transfuzie de sânge. Școala de Sănătate Publică de la Harvard a efectuat un studiu care a arătat că persoanele cu grupe de sânge A, B sau AB prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene, decât persoanele cu grupa sanguină O. Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele cu aceste grupe de sânge au un risc cu 60-80% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase și prezintă și un risc mai mare de inflamație.
Cei cu grupa sanguină O au un risc mai mare de a face ulcer
Un alt studiu realizat de Universitatea din Vermont a arătat că persoanele cu grupa de sânge AB au cu 82% mai multe șanse să dezvolte probleme de gândire sau de memorie, care duc la demență. Cercetătorii cred că, deoarece grupa sanguină este legată de problemele vasculare, aceasta ar putea contribui la problemele de memorie. Alte studii au arătat că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de cancer gastric, în timp ce persoanele cu grupa sanguină O au un risc mai mare de a face ulcer.