Ai asigurare obligatorie la locuință? Vezi aici DE CE NU ești despăgubit de firma de asigurare

Chiar dacă este obligatorie, tot mai mulți români renunță să-și înnoiască polițele pentru locuință. Unul dintre motive este și refuzul firmelor de asigurare a a acorda despăgubiri din varii motive. Vă prezentăm mai jos câteva situații în care firmele de asigurare nu oferă proprietarilor de locuințe despăgubiri chiar dacă au încheiate polițele împotriva cutremurelor, inundațiilor sau alunecărilor de teren.

Conform unei analize realizate de echipa PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) în perioada de mai bine de 7 ani de când a fost încheiată prima poliță de asigurare obligatorie a locuinței din România, au existat mai multe cazuri ridicate de asigurați în care firmele de asigurare nu au acordat despăgubiri.

“Cu toate că este un produs de protecție financiară simplu și ușor de înțeles, etape precum completarea dosarului în vederea despăgubirii pot genera uneori nelămuriri”, se arată în analiza PAID.

Conform sursei citate, proprietarii de locuințe care încheie o poliță PAD ar trebui să știe următoarele cazuri în care nu vor fi despăgubuiți:

  • Polița PAD se încheie exclusiv pentru imobilele cu destinație de locuință. Dacă un apartament este folosit și ca punct de lucru pentru o firmă, acest lucru ar putea reprezenta excludere la plata despăgubirii;
  • Clădirile care nu sunt legate structural de locuință nu sunt asigurate prin polița PAD (bucătării de vară, foișoare, etc.)
  • Magazia și garajul nu sunt asigurate prin polița PAD, chiar dacă acestea pot fi legate structural de locuință;
  • În cazul în care în curte sunt 2 imobile cu destinație de locuință (ex. casa bătrânească și o casă nouă) trebuie încheiate polițe PAD pentru fiecare dintre ele, separat;
  • Centrala termică, boilerul și hidroforul sunt acoperite prin asigurare dacă se află într-o încăpere care este legată structural de imobilul asigurat (dacă hidroforul este amplasat în curte, lângă puț, atunci acesta nu poate fi despăgubit).

Ce trebuie să știi în cazul producerii unui cutremur, inundații sau alunecări de teren

În cazul producerii unui eveniment asigurat:

  • Asiguratul are obligația să anunțe primăria în scris că la locuința sa a avut loc o alunecare de teren sau o inundație, solicitând totodată ca o comisie din partea primăriei să vină și să constate daunele, eliberându-i o copie după procesul verbal întocmit. Acel document va trebui depus la dosarul de daună.
  • Asiguratul are obligația să anunțe asigurătorul la care a încheiat polița PAD cu privire la dauna produsă, în termen de 60 de zile de la momentul producerii evenimentului asigurat;
  • Despăgubirile pot fi încasate de asigurat fie direct în contul pe care îl are deschis la bancă, fie cash, prin ridicarea de la oricare dintre casieriile CEC Bank în baza actului de identitate;
  • Pentru finalizarea dosarului de daună si acordarea despăgubirii, asiguratul trebuie să depună copia actelor de proprietate a imobilului asigurat (contract de vânzare-cumpărare, autorizația de construire și procesul verbal la recepția lucrărilor, certificatul de moștenitor, etc.)
  • În cazul în care imobilul are mai mulți coproprietari, despăgubirea se va împărți conform cotelor deținute de către aceștia, fiind necesară completarea formularelor de despăgubire de fiecare coproprietar în parte;
  • Documentele necesare dosarului de daună pot fi depuse de asigurat direct la sediul asigurătorului unde a încheiat polița sau prin e-mail, fie la asigurătorul care i-a încheiat polița, fie la adresa office@paidromania.ro, precizând în subiect numărul poliței de asigurare PAD și numele asiguratului, așa cum apare în poliță;
  • În cazul în care polița PAD este cesionată în favoarea băncii (în cazul unui credit cu garanție imobiliară), poate fi necesar acordul instituției bancare pentru  obținerea despăgubirii.

În cazul unei inundații:

  • Dacă un echipaj ISU a intervenit la locuința asigurată pentru evacuarea apei, procesul verbal de intervenție întocmit de pompieri este suficient și nu mai trebuie anunțată primăria.
  • Polița PAD nu despăgubește evenimentul de furtună. În cazul în care în urma fenomenelor atmosferice este avariat acoperișul locuinței și plouă în casă, daunele provocate de apă nu se despăgubesc prin polița PAD.

În cazul unui cutremur:

  • Asiguratul trebuie să solicite în scris, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, o adresă în care să fie precizată intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat ce a fost avariat în urma seismului respectiv. Această adresă trebuie depusă la dosarul de daună.

“Multe dintre cele prezentate mai sus sunt detalii tehnice, pe care asigurații pot ajunge să le afle numai în eventualitatea în care se confruntă cu o daună. Cu toate acestea, cunoașterea lor poate ușura procesul de întocmire a dosarului de daună și, implicit, scurtarea timpului de acordare a despăgubirii”, se mai arată în sursa citată.

Scădere cu 4% a asigurărilor active

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a scăzut cu 4%, ajungând, la 31 iulie 2017, la 1.667.808, comparativ cu 1.737.476 de poliţe PAD active la 31 iulie 2016, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.

La finalul anului trecut, erau active 1.703.047 poliţe PAD, în timp ce la 31 decembrie 2015 erau active 1.590.954 poliţe. 

Potrivit PAID, la sfârşitul lunii iulie 75,6% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 24,4% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 92,7% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 7,3% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic). 

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%). 

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România. 

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro). 

Despăgubiri de doar 2,5 mil. lei, acordate în 2016

Despăgubirile achitate de PAID România, pentru cele trei riscuri acoperite prin PAD, în intervalul 01.01.2016-31.12.2016 au însumat 2.525.055 lei. Volumele cele mai mari de despăgubiri au fost înregistrate în județele Hunedoara, Caraș Severin și Vrancea. Cu toate acestea, niciunul nu se regăsește în lista județelor cu cel mai mare grad de acoperire prin asigurare, ceea ce înseamnă că mulți dintre proprietarii afectați nu au putut primi despăgubiri în baza legii asigurării obligatorii a locuinței.

În 2015, despăgubirile achitate s-au ridicat la suma de 2.672.462 de lei, cea mai mare sumă fiind înregistrată în cazul alunecărilor de teren.