Ai carență fier? 7 simptome la care trebuie să fii atent

Ai carență fier? 7 simptome la care trebuie să fii atent. Dacă vă simțiți frecvent epuizat, fără putere, este posibil să aveți o carență de fier. Conform unui studiu publicat în 2024, 29% dintre adulții din SUA sunt afectați de deficiențe funcționale de fier. Deficitul absolut de fier afectează în mod obișnuit femeile tinere și apare din cauza unei reduceri severe sau a absenței rezervelor de fier. Deficitul funcțional de fier apare atunci când există rezerve adecvate de fier, dar o disponibilitate insuficientă de fier. Acesta din urmă poate afecta atât femeile, cât și bărbații de toate vârstele.

S-ar putea nu realizați că senzația de epuizare sau slăbiciune ar putea fi cauzată de o deficiență de fier, dar acestea sunt simptome comune. Fierul provine din anumite alimente și, dacă nu consumați o cantitate suficientă de alimente îmbogățite cu fier, s-ar putea să aveți carențe. După cum scrie Cnet, anemia prin deficit de fier se poate dezvolta din mai multe motive:

  • pierzi mai mult sânge decât poate înlocui corpul tău;
  • corpul tău se luptă să absoarbă fierul;
  • nu mănânci suficiente surse alimentare de fier;
  • corpul tău are nevoie de mai mult fier decât în mod normal.

Sexul biologic, stilul de viață, condițiile de sănătate și vârsta pot face unii oameni mai predispuși la deficitul de fier.

Cât fier ar trebui să obții prin dietă

Cantitățile variază între bărbați și femei. Astfel, bărbații au nevoie de 8 mg de fier pe zi, iar femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi. Femeile cu vârsta peste 51 de ani au nevoie de doar 8 mg de fier zilnic, în timp ce femeile însărcinate au nevoie de 27 mg pe zi. Cele care alăptează au nevoie de 9 mg pe zi.

Din fericire, puteți obține fier dintr-o gamă largă de alimente. Iată care sunt acestea:

  • carne roșie, carne de pasăre și porc;
  • fasole și mazăre;
  • fructe de mare;
  • legume cu frunze închise la culoare, cum ar fi kale și spanac;
  • stafide, caise și alte fructe uscate;
  • nuci;
  • amidon fortificat cu fier, cum ar fi pastele și cereale.

Există și alte categorii de oameni expuse riscului de deficit de fier. Dacă aveți menstruație, puteți pierde fier din cauza pierderii abundente a sângelui. Sugarii și copiii pot avea deficit de fier dacă nu primesc suficient lapte matern sau formulă.

Vegetarienii și veganii pot fi predispuși la anemie prin deficit de fier

Copiii și sugarii pot avea nevoie de fier suplimentar în perioadele de creștere. Dacă donați sânge în mod frecvent, este posibil să aveți nevoie de fier suplimentar.

Vegetarienii și veganii pot fi și ei predispuși la anemie prin deficit de fier, dacă nu obțin surse alternative de fier, altele decât din carne și fructele de mare.

Simptome ale deficitului de fier

Există câteva simptome clare ale deficienței de fier care trebuie urmărite. Unele ar putea părea afecțiuni banale, cum ar fi durerile de cap. Alte efectele secundare pot fi mai ciudate, cum ar fi nevoia de a mânca argilă.

Oboseală sau slăbiciune extremă

Confruntarea cu oboseala sau slăbiciunea extremă este o modalitate obișnuită de a spune dacă aveți deficit de fier. Fără suficient fier, corpul nu produce în mod corespunzător celulele roșii din sânge, iar fluxul sanguin devine mai puțin eficient în transportul oxigenului. Dacă oxigenul nu este transportat acolo unde trebuie, ajungi să te simți foarte slăbit și obosit.

Dureri în piept

Alte simptome pot fi durerea în piept, bătăi rapide ale inimii și dificultăți de respirație. Acestea pot rezulta din faptul că oxigenul nu este transportat eficient de fluxul sanguin până unde trebuie să ajungă.

Dureri de cap, amețeli

Dacă organismul nu primește suficient fier, creierul va primi mai puțin oxigen. Acest lucru poate provoca mai multe tulburări cognitive, cum ar fi amețelile. Anemia prin deficit de fier este asociată cu dureri de cap și migrene.

Mâini și picioare reci

Dacă corpul nu primește suficient oxigen, s-ar putea să simți că îți este frig. Deoarece deficitul de fier afectează modul în care fluxul sanguin transferă oxigenul în jurul corpului, vei simți mâinile și picioarele mai reci.

Pofta de produse care nu sunt nutritive

Dacă aveți de-a face cu o deficiență extremă de fier, s-ar putea să vă fie poftă de produse care nu au valoare nutritivă și nu pot fi digerate. Este vorba de substanțe nealimentare, precum gheața, pământul, argila și hârtia.

Poftă scăzută de mâncare

La celălalt capăt al spectrului, este posibil să nu simțiți deloc foame. Unele teorii sugerează că acest simptom poate fi legat de anumite niveluri de hormoni și proteine din sânge.

Paloarea pielii

De asemenea, pielea poate deveni foarte palidă dacă ai deficit de fier. Lipsa fierului poate duce la mai puține celule roșii în sânge, ceea ce poate provoca paloarea pielii.