Centralele de apartament pot fi un înlocuitor pentru metoda convențională de încălzire termică. În perioada iernii mulți români îngheață în locuințe din cauza lipsei de căldură din calorifere. Mai mult decât atât, din cauza țevilor învechite mulți se confruntă și cu lipsa apei calde.
În contextul în care mai multe locuințe au rămas fără apă caldă și căldură din cauza ultimei avarii Elcen, mulți români au apelat la diverse metode de a se încălzi și a face baie. Unii au folosit calorifere electrice sau aeroterme iar unii au apelat la ajutorul aragazului.
Cei care au centrale termice au trecut și ei la un moment dat prin aceste dificultăți. Chiar dacă stau fără griji atunci când este vreo avarie, cei cu centrale termice de apartament trebuie să fie atenți la reviziile pe care le au de făcut.
Care este cel mai important lucru de făcut când ai centrală termică
Inspecția centralei este cel mai important aspect de luat în calcul atunci când ai în locuință o centrală termică.
Pentru a fi ferit de riscuri și pentru a spori randamentul centralei, posesorii ar trebui să facă verificări anuale, de preferință înainte de sezonul rece. Aceste revizii anuale ajută la depistarea pieselor care s-au uzat. În plus, persoana autorizată care vine să facă verificările va curăța centrala.
Nu trebuie să uitați că o dată la doi ani este necesară reînnoirea autorizației de funcționare. Dacă această autorizație nu este reînnoită ești pasibil de amendă.
Se întocmește dosar penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu sancțiuni / amenzi de la 30.000 lei la 100.000 lei, menținerea / repunerea în funcționare a instalațiilor / echipamentelor, după ce au fost oprite sau interzisă funcționarea acestora, prin proces-verbal încheiat de către inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR.
”Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată. Astfel, funcţionarea în parametrii optimi şi consumul de gaz nu vor fi o grijă”, explică Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Ce ar mai trebui să știe cei care au centrale termice de apartament
- Centrala termică șuieră
Dacă centrala emite un zgomot ciudat, precum un șuierat, este cazul să va gândiți că aceasta riscă o defecțiune serioasă. Cel mai probabil, șuieratul este produs de schimbătorul de căldură al centralei care a acumulat diverse impurități sau sedimente. Șuieratul nu este singurul efect negativ. Centrala va avea de suferit, durata ei de viață scurtându-se dramatic. De asemenea, factura pentru energie va fi una mai mare dacă nu se vor lua măsuri.
- Presiune prea scăzută
Presiunea scăzută este o altă problema cu care se confruntă, în general, toate centralele termice. Numai că, diminuarea acesteia are loc, de obicei, într-o perioada lungă de timp. Dacă problema dumneavoastră este că această scade brusc va confruntați cu încă o defecțiune în sistemul centralei. Presiunea poate scădea din cauza robineţilor de umplere care permit scurgeri. Îi puteți înlocui, după ce faceți o verificare în prealabil. În acest caz s-ar putea să fiți nevoiți să înlocuiți robineții de umplere, de exemplu.
Presiunea scade din cauza unei scurgeri în sistemul de încălzire dar, dacă știți că ați efectuat de curând o aerisire a caloriferelor, atunci și aceasta ar putea reprezenta cauza pentru care centrala indică o valoare scăzută a presiunii. Soluția este încărcarea cu apă a sistemului de la robinetul cu care aceasta este prevăzută. Opriți centrala înainte de încărcare pentru o jumătate de oră.
- Flacăra centralei nu se aprinde
O altă problemă destul de des întâlnită este aceea în care flacăra centralei termice nu se aprinde. Aceasta se stinge, de obicei, dacă temperatura apei din cazan o depășește pe cea setată prin termostat. Există și varianta în care centrală nu este alimentată cu energie electrică, lucru care duce la lipsa aprinderii necesare. În acest caz, dacă celelalte electrocasnice sunt alimentate electric, cel mai probabil aveți o problema la comutatorul de pornire.
Flacăra nu se aprinde și dacă avem o presiune prea joasă a gazelor în conducte sau chiar prezența unor bule de aer în acestea. Verificați presiunea că aceasta să fie în limite normale (între 1 și 2 bari).
- Centrala termică nu încălzește caloriferele
O problema întâlnită des este aceea în care centrala nu reușește să încălzească caloriferele, parțial sau chiar în totalitate. Dacă partea superioară este cea rece, atunci soluția cea mai probabilă este aerisirea caloriferului. Operațiunea este una simplă: închide centrala, așează un bol, un borcan sau o cârpă sub calorifer și deschide valva pentru că aerul din instalație să fie eliminat. Dacă problema vine din partea de jos a caloriferului, adică aceasta rămâne rece, deși centrala funcționează, rezultă că circulația apei calde în sistem este blocată. Aceste blocaje apar din cauza depunerilor de sedimente și de rugină. În acest caz recomandăm să sunați o firma specializată care se va ocupă de curățarea lor.
Neîncălzirea elemenţilor caloriferelor poate fi influențată și de temperatura scăzută sau alternantă a apei trimisă de centrală. În acest caz, centrala are o defecțiune serioasă și trebuie intervenit rapid. Există, cel mai probabil, posibilitatea că piesa care se ocupă de încălzirea apei să fie defectă.
- Centrala se oprește singură în mod repetat
Acest lucru poate fi provocat în primul rând de presiunea scăzută a apei, dar și de o defecțiune a termostatului. Centrala se poate opri și dacă există anumite blocaje în sistemul de circulare a apei. Ideea este să luați atitudine cât mai rapid pentru a evita stricarea centralei. Păstrați la îndemână numărul unui specialist care să va rezolve problemele cât mai repede.