Cu toate acestea, creșterea copacilor într-o grădină cu legume poate aduce anumite beneficii.
Sănătatea a solului și protecția împotriva temperaturilor extreme sunt doar două avantaje potențiale. Ben Raskin și Andy Dibben, co-autori ai cărții „Silvohorticulture” horticultori experimentați, încurajează acest lucru.
Iată care, spun ei, ar fi cele patru beneficii ale plantării pomilor într-o grădină cu legume, potrivit HomesandGardens.
Ai copac în curte? Informație pentru toți românii care stau la casă. Ce trebuie să facă
Agrosilvicultura presupune cultivarea arborilor și a culturilor pe același teren. Termenul a fost inventat în secolul al XX-lea, dar sistemul include practici folosite de secole de cultivatori. Un astfel de sistem poate fi implementat în grădinile de legume de acasă pentru a îmbunătăți solul și a proteja culturile.
4 motive pentru a planta copaci într-o grădină de legume
Plantarea copacilor într-o grădină de legume îmbunătățește sănătatea solului și ajută orice spațiu să devină mai productiv. Plantarea copacilor nu vă va reduce recoltele, dar le poate oferi un impuls din următoarele motive:
Solul
Plantarea copacilor într-o parcelă de legume ajută la îmbunătățirea solului grădinii. Toate legumele vor beneficia de creșterea activității microbiene și a nivelului de nutrienți. Grădinarul Andy Dibben explică modul în care copacii și rădăcinile lor „alimentează un sol viu vibrant” din care toate culturile pot culege roadele.
„Rădăcinile copacilor emană zaharuri din fotosinteză, acestea sunt o sursă de hrană pentru ciuperci și bacterii, care sunt o parte importantă a solului sănătos”, spune el. „Frunzele care cad dintr-un copac sunt o modalitate bună de a adăuga materie organică în sol.”
Apă
Legumele au nevoie de niveluri constante de umiditate pe tot parcursul ciclului de viață. Prea puțin înseamnă o luptă pentru a produce o recoltă bună, iar udarea excesivă cauzează putrezirea rădăcinilor. Există suișuri și coborâșuri pe tot parcursul anului, de la inundații în timpul iernii până la perioadele de secetă, când poate fi dificil să mențineți solul umed, vara.
Rădăcinile copacilor aerează solul și creează o structură sănătoasă care ajută la reglarea nivelului de umiditate al solului. Înseamnă că excesul de apă este scurs în timp ce umiditatea este reținută în perioadele secetoase. Acest lucru aduce beneficii culturilor precum broccoli, varză, salată verde și țelină, care se dezvoltă în niveluri stabile și constante de umiditate.
Chiar și în condiții meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, solul cu o structură sănătoasă, aerat de rădăcinile copacului, poate ajuta la absorbția excesului de apă pentru a preveni putrezirea culturilor.
Vânt
Copacii pot oferi o protecție eficientă împotriva vântului și pot proteja legumele. Copacii pot acționa în primul rând ca o barieră pentru a proteja culturile înalte, cum ar fi porumbul sau fasolea, de daune fizice în cazul vântului puternic.
Pe lângă deteriorarea fizică, o barieră de vânt reduce transpirația. Plantele pierd multă apă prin transpirație, iar vânturile puternice cresc rata de pierdere.
Umbră
„Nu toate legumele preferă soare toată ziua, multe cresc mai bine cu puțină umbră în timpul zilei”, spune Andy Dibben. „Salata verde, spanacul, ridichile, sfecla și morcovii se descurcă mai bine cu puțină umbră.”
El adaugă: „Copacii pot crea umbră atunci când temperaturile cresc. Umbra copacilor poate împiedica culturi precum salata verde, spanacul și rucola să se usuce pe vreme caldă. Majoritatea culturilor se vor dezvolta mai bine în câteva ore de lumină solară directă pe zi, dar beneficiază de protecție împotriva soarelui de după-amiază, în special în zonele mai fierbinți”.
Unde să plantezi copaci într-o grădină de legume
Alegerea locației și a distanței atunci când plantați copaci într-o grădină de legume este esențială.
„Recomandăm un spațiu de cel puțin două ori înălțimea copacului între copaci pentru a ne asigura că ajunge suficientă lumină la culturi”, spune Ben Raskin, șeful horticulturii și agrosilviculturii la Asociația Solului. „Ccopacul ar putea fi un măr, de doar 60 cm înălțime, așa că există multă flexibilitate chiar și într-un spațiu mic.”
Distanța dintre copac și cultură va depinde de mărimea copacului, de obiceiul de creștere a copacului și de dimensiunea rădăcinilor.
Plantarea pomilor fructiferi este o alegere excelentă pentru grădinile de legume. Pot fi potrivite chiar și pentru grădinile de legume mai mici. Nu sunt doar compacți, dar sunt mai puțin competitivi pentru apă și nutrienți.