Există numeroase motive pentru care să îţi ţii banii la bancă şi nu sub saltea: depozitele bancare sunt garantate (plafon de 100.000 de euro/deponent/bancă) şi scapi de riscul de a-i pierde sau de a fi jefuit. În plus, banca plăteşte o dobândă pentru a se folosi de banii tăi, dobândă care ar trebui să acopere măcar inflaţia, scrie economica.net.
Doar că, în unele cazuri, cei neatenţi ar putea să ajungă să plătească banca pentru a o împrumuta, dacă uită să retragă banii la timp, îi retrag înainte de termen sau nu iau în considerare nivelul comisioanelor.
Românii preferă depozitele pe termen scurt, unde dobânzile sunt mai mici
Populaţia României are depozite la termen de 98 de miliarde de lei, dintre care 61,3 miliarde de lei în moneda naţională. Peste 90% din depozitele populaţiei au scadenţa de până la un an. Cele mai multe sunt cu scadenţa de până la 3 luni.
Băncile plătesc dobânzi mai mici pentru depozitele pe termen scurt. De asemenea, unele bănci preferă să atragă finanţare pe termen mai lung, aşa că aplică o serie de comisioane care fac nerentabile depunerile pe termen scurt.
Citește mai mult pe economica.net