IA nu a putut face față evenimentelor de tip lebădă neagră
Cu toate acestea, inteligența artificială nu a putut face față evenimentelor de tip lebădă neagră, cum ar fi pandemia, ceea ce a dus la concedierea mai rapidă a inteligenței artificiale de către un consiliu de administrație virtual decât omologii săi umani, scrie Business Insider.
Hamza Mudassir, unul dintre cercetătorii din spatele experimentului, a declarat pentru Business Insider că IA a depășit performanțele participanților umani în ceea ce privește majoritatea parametrilor, inclusiv profitabilitatea, proiectarea produselor, gestionarea stocurilor și optimizarea prețurilor. Cu toate acestea, performanța sa nu a fost suficientă pentru a o salva de la a fi eliminată.
„Nu s-a descurcat bine în ceea ce privește supraviețuirea în cadrul conducerii doar pentru că nu a fost foarte bună în gestionarea schimbărilor bruște sau a schimbărilor care necesită un nou mod de gândire”, a declarat Mudassir.
Cercetătorii de la Cambridge au desfășurat experimentul în perioada februarie – iulie și au inclus 344 de persoane, dintre care unele erau directori executivi la o bancă din Asia de Sud.
De asemenea, au fost incluși studenți și GPT-4o, modelul de limbaj mare (LLM) de la OpenAI.
Participanții au jucat un joc conceput pentru a simula situații din lumea reală în care directorii executivi trebuie să ia decizii. Scopul jocului era simplu – să supraviețuiești cât mai mult timp posibil fără a fi concediat de un consiliu virtual, maximizând în același timp capitalizarea de piață.
AI nu a fost CEO-ul optim
Atunci când a avut loc un eveniment de tip „lebădă neagră”, robotul nu l-a putut aborda la fel de rapid sau de bine ca executivii și studenții umani. Atunci când a avut loc o schimbare majoră a condițiilor de piață, cum ar fi introducerea unei pandemii, modelul a eșuat.
Deși performanțele IA ca director virtual al unei companii au fost impresionante, nu au fost suficient de bune pentru a înlocui un om.
În viitor, LLM-urile ar putea fi adaptate în mod specific unei anumite companii, cu ajutorul datelor în timp real, ceea ce ar duce probabil la performanțe și mai bune decât cele obținute de IA în cadrul experimentului.