Ai mâncat prea mult la masa de Paște? Trucurile care te pot ajuta să îți revii în formă. Toată lumea poate face asta
După perioada postului, suntem tentați să mâncăm mai mult decât de obicei și, de cele mai multe ori, ne simțim rău după. Pentru a putea să ne bucurăm de bucatele de la masa de Paște, trebuie să ținem cont de anumite aspecte și să acționăm înainte de a ni se face rău.
Persoanele reacționează diferit atunci când mănâncă prea mult. În timp ce unii acuză stări de greață, senzație de disconfort sau preaplin imediat ce se ridică de la masă, alții pot acuza aceste simptome la câteva ore după masă sau chiar în dimineața următoare.
Ceaiuri de plante sau de ghimbir
Pentru a putea scăpa de stomac deranjat, balonare, gaze, dureri, lipsă de energie sau pur și simplu o stare generală proastă, putem apela la câteva metode extrem de simple.
În primul rând, putem bea mai multă apă, având în vedere că majoritatea bucatelor de la masa de Paște au un conținut mare de sare. Apa te poate ajuta să te simți mai puțin umflat, deoarece te ajută la eliminarea sării din organism.
De asemenea, poți încerca și ceaiuri de plante, care nu au cofeină, însă ar trebui să eviți băuturile carbogazoase și cele alcoolice. Tot la capitolul ceaiuri, poți apela la cel de ghimbir dacă îți este greață.
O plimbare este bine venită! Nu te aşeza în pat după o masă copioasă
Majoritatea oamenilor se întind în pat după ce mănâncă, ceea ce le provoacă reflux gastroesofagian. Pentru a scăpa de acesta, ar fi mai bine să eviți să dormi imediat după ce ai mâncat.
Cel mai bine, poți ieși la o mică plimbare, pentru că așa pui sistemul digestiv în mișcare după o masă grea precum cea de Paște.
Tot pentru a stimula sistemul digestiv poți apela la guma de mestecat. Aceasta stimulează secreția de salivă care, la rândul ei, stimulează stomacul să secrete acid gastric. În acest mod, digestia este și ea grăbită.
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit la un moment dat despre mâncatul în exces și spune că este normal să se întâmple astfel de lucruri.
„Este un fel de luptă în care stăm cuminţei dacă spunem: „Iarăşi n-am avut voinţă, iar am mâncat prea mult, de mâine încep dieta“. E uman de înţeles că nu suntem întotdeauna pregătiţi şi că nu avem mereu puterea să cofruntăm problemele reale. Psihologii au concluzionat că e mai puţin grav ca mâncarea să devină paravanul nostru. E o vină atât de mică, încât ăsta să ne fie păcatul, că am fost pofticioşi şi mâncăcioşi.
Nu ţine de valorile reale, de structura profundă de om. De ce credeţi că peste 90% dintre oameni au aceleaşi mustrări de conştiinţă? Tocmai pentru că natura ne-a făcut lacomi, mâncăcioşi şi pofticioşi – ţine de instinctul nostru. Creierul reptilian determină comportamentul ăsta, care nu are legătură cu educaţia, raţiunea şi inteligenţa.
Mâncarea este vinovatul pe care şi societatea ni-l aşază în faţă, adică nu suntem fericiţi şi nu avem o viaţă împlinită pentru că suntem păcătoşi, am mâncat prea mult şi avem o siluetă neconformă”, spune medicul nutriționist.