Preţul unui asemenea curs este unul substanțial, dar suma investită de cursanţi este recuperată după prima lună de salariu.
Prețul cursului prin care poţi deveni însoţitor de zbor ajunge la suma de 1.500 de euro, suplimentată şi de alte taxe.
Un asemenea curs durează aproximativ o lună şi constă în pregătirea practică şi teoretică a cursanţilor. Elevii acumulează pe perioada cursului cunoştiinţe despre aeronavă, proceduri efectuate la nivelul bordului, reacţii în timpul situaţiilor de urgenţă, alăturate unui curs de prim ajutor.
Cursanţii sunt nevoiţi să efectueze o serie de analize amănunţite, în valoare de 40 de euro. Pentru cei care nu deţin un paşaport, sumei totale i se adaugă încă 60 de euro pentru realizarea actului de identitate valabil 5 ani.
Ultima etapă a cursului de însoţitor de zbor, înainte de susţinerea examenelor finale, este deplasarea la simulatorul de la Tuzla, o scoală privată de supravieţuire pe mare. Pentru a participa la Sea Survival School, cursanţii trebuie să plătească încă o taxă de 50 de euro. Deplasarea de 3 zile le permite tinerilor să se împrietenească şi să se relaxeze, dar costurile de cazare şi mâncare ajung la 100-150 de euro.
La Tuzla tinerii obţin un certificat valabil 3 ani fără de care nu pot zbura, după care urmează susţinerea examenelor la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Taxa de participare la examene este de 120 de euro. Odată ce elevii obţin licenţa de zbor pot începe să aplice pentru job.
Majoritatea absolvenţilor îşi doresc să ocupe un post în companiile româneşti de zbor. Cea mai căutată companie aeriană este Tarom, datorită salariilor atractive.