Totuși, normele de aplicare ale noului Cod fiscal, lansate vineri ca proiect, clarifică prevederile și permit, în anumite condiții, ca persoanele fizice care își folosesc apartamentele pentru a găzdui sedii sociale să nu plătească impozite majorate, scrie avocat.net.

Normele de aplicare ale Codului fiscal au fost lansate vineri în dezbatere publică. Potrivit reglementărilor publicate de Ministerul Finanțelor, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal, adică clădirea se consideră clădire cu utilizare rezidențială, ceea ce va însemna că impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota este stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Proiectul de norme ale Codului fiscal, publicat de Ministerul de Finanțe, arată că persoanele fizice care au înregistrat un sediu social, cele care desfășoară activități independente și care au declarat sediul la adresa de domiciliu, inclusiv cele care nu își deduc cheltuielile cu utilitățile înregistrate în desfășurarea activității economice trebuie să depună declarații până la 31 martie, la autoritățile de taxe locale.

"Pentru încadrarea în una din categoriile rezidențial, nerezidențial, mixt, se are în vedere destinația finală a clădirilor, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate de alte persoane decât proprietarii lor, precum și modul de înregistrare a cheltuielilor cu utilitățile. Proprietarii vor anexa la declarațiile fiscale orice document din care reiese destinația clădirii, precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizații de construire și orice altele documente justificative", prevede proiectul.

Mai multe detalii, pe avocat.net