Până acum, au existat diverse forme prin care băncile comerciale au încercat să ofere surse de finanţare pentru studii. Creditele speciale pentru studenţi abia de acum încolo încep să apară.

Ai nevoie de bani să începi studiile universitare, să le poţi continua sau să faci un master ori un doctorat? Până acum, rezolvarea oferită de bănci, prin cele câteva tipuri de credite pentru studii, presupunea o întreagă serie de giranţi şi garanţii. Singurele forme mai facile de împrumut şi care se apropie într-adevăr de un credit veritabil pentru studenţi sunt oferite de Banca CR Firenze şi BRD Groupe Société Générale.

76-8041-45banci45web1.jpgDacă în cazul BRD creditele pentru studenţi sunt oferite doar clienţilor din anii terminali, care încep să aibă deja nişte venituri şi au şi un girant, oferta de la Firenze este destinată clar tinerilor studenţi fără venituri, indiferent de anul de studii. Totuşi, pentru a accesa un astfel de împrumut trebuie să vii cu un codebitor, „rudă de până la gradul doi“, explică directorul comercial al băncii CR Firenze, Carmen Iorguş. Creditul pentru studenţi are inclus un card de debit Visa şi se varsă efectiv în contul instituţiei de învăţământ. Se acordă şi în lei şi în euro, iar costurile împrumutului sunt scăzute comparativ cu un credit de nevoi personale propriu-zis. „Având în vedere politica de dezvoltare a băncii în contextul competiţional de pe piaţa bancară românească, ne-am propus îmbogăţirea portofoliului de produse şi servicii prin adresarea către anumite segmente de consumatori. Astfel, am creat Creditul Student şi urmează să lansăm şi alte produse, având ca target grupe specifice de clientelă“, spune Carmen Iorguş.

BRD mai are şi alte forme de împrumut, care nu se adresează însă strict finanţării studiilor: creditul Work Travel, destinat studenţilor înscrişi în programe de muncă în SUA pe perioada vacanţelor şi împrumuturi pentru tinerii care doresc să-şi finanţeze studiile postuniversitare, dar au deja un job. Perioada de graţie este de unu sau doi ani, în funcţie de timpul rămas până la finalizarea studiilor.

76-8042-45banci45web2.jpgO iniţiativă inedită pentru piaţa românească este cea a Fundaţiei Equalis, care oferă credite pentru studenţi chiar dacă aceştia nu au încă un venit. Diferit de creditele bancare propriu-zise este caracterul pur social al acestui tip de împrumut. Comisioanele de risc financiar şi asigurarea de viaţă sunt suportate de către Equalis. De asemenea, beneficiarul nu are de plătit cheltuieli de analiză a dosarului, nici taxa de comision de administrare. Nu se impune nicio garanţie, însă fiecare beneficiar trebuie să găsească un garant care să accepte să fie codebitor al împrumutului.

Fundaţia se bazează pe un venit viitor al studentului care va fi cel puţin egal cu venitul minim legal pentru persoanele cu studii superioare, adică 653 lei net (880 lei brut). Limita de eligibilitate este fixată la 33% din acest venit, adică la 215,5 lei. Împrumutul mediu la care s-a gândit fundaţia se ridică la 4.942,75 lei (1.525 euro), în condiţiile în care bugetul anual necesar unui student la Academia de Studii Economice, care nu este din centrul universitar în care învaţă, calculat de reprezentanţii fundaţiei, este de peste 3.700 de euro. Banii sunt viraţi în general în trei tranşe (noiembrie, februarie, aprilie) în funcţie de bunul mers al studiilor. Studentul este liber să utilizeze banii primiţi pentru a-şi plăti chiria, cărţile, taxa şcolară, transportul sau orice altă cheltuială.