Într-o declaraţie emisă cu prilejul reuniunii Consiliului de Administraţie, AIE a subliniat că este clar că este nevoie urgent de o aprovizionare suplimentară cu o bază mai competitivă pentru rafinării în vederea prevenirii unor tensiuni mai mari pe piaţă.
Reprezentanţii AIE au dat dovadă de o "serioasă îngrijorare", deoarece există "tot mai multe semne că majorarea preţurilor petrolului începând din septembrie afectează recuperarea economică".
Un efect se vede în agravarea dezechilibrelor financiare globale, în reducerea capacităţii de achiziţie a persoanelor fizice şi companiilor şi în ratele dobânzilor.
Agenţia a reamintit că în perioada mai – august creşte, sezonier, cererea de petrol, şi a avertizat că, dacă se vor înregistra noi scumpiri ale barilului de petrol în actuala faza a ciclului economic, va exista un risc de deviere a recuperării şi asta se va îndrepta şi împotriva ţărilor producătoare.
AIE a semnalat că cele mai sensibile la cotaţiile ridicate actuale – în pofida corecţiei de circa 10% ce s-a produs începând din 5 mai – sunt ţările în dezvoltare, care importă petrol pentru consumul propriu şi că evoluţia din ultimele luni are în aceste ţări consecinţe şi asupra bunăstării sociale.
Agenţia s-a arătat dispusă să colaboreze cu producătorii şi cu alte ţări nemembre "în acest spirit constructiv" şi să utilizeze "toate instrumentele de care dispun" membrii săi.
În ultimul raport lunar, publicat pe 12 mai, organizaţia şi-a modificat în scădere previziunile privind consumul global de petrol pentru 2011, din cauza preţurilor barilului de ţiţei.
În acest sens, a pus accent pe faptul că datele preliminare din martie sugerează că, pentru prima dată din vara lui 2009, s-a constatat o stagnare a cererii de petrol.
SURSA: Agerpres