Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat pentru Financial Times că lipsa finanțării pentru energia nucleară fără emisii de către creditorii multilaterali, cum ar fi Banca Mondială și Banca Asiatică de Dezvoltare, este „în dezacord” cu dorințele majorității acționarilor lor.

Discuții la Bruxelles privind dezvoltarea energiei nucleare

El a spus că a avut loc o „schimbare radicală” în atitudinea față de energia nucleară din cauza crizei climatice și a războiului dintre Rusia și Ucraina. Aceasta a propulsat securitatea energetică în fruntea listei de priorități a factorilor de decizie politică.

Liderii mondiali vor participa la Bruxelles, la sfârșitul acestei luni, la un summit privind energia nucleară, primul de acest fel. E de așteptat să discute despre cum se poate depăși opoziția unui număr mic de națiuni, cum ar fi Germania, față de utilizarea băncilor de dezvoltare pentru finanțarea proiectelor nucleare, a declarat Grossi.

„Sunt foarte respectuos față de circumstanțele lor politice și nu vreau să mă amestec în politica internă, dar trebuie să purtăm această discuție … aceasta se referă la nucleul economiei europene, la locurile de muncă europene, la competitivitatea europeană”, a spus el.

„Toate aceste bănci de dezvoltare sau instituții financiare internaționale sunt depășite, nu mai sunt în pas cu ceea ce se întâmplă. Aceasta este un fel de mantra … post-Chernobîl, care nu mai corespunde indicațiilor politice din partea țărilor și ideilor și proiectelor pe care le vedem.”

Cancelarul german Olaf Scholz a numit dezbaterea privind energia nucleară un subiect mort. Țara a fost ferm împotriva energiei nucleare de la dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011. Germania a oprit ultima sa centrală nucleară în aprilie.

Berlinul susține, de asemenea, că o clasificare a energiei nucleare ca energie verde va duce la redirecționarea capitalului de care este nevoie urgentă de la investițiile în tehnologii emergente, cum ar fi hidrogenul verde.

Demersul AIEA de a schimba practicile de creditare ale băncilor de dezvoltare vine în urma unei campanii de succes a marilor producători nucleari din UE, precum Franța, pentru a convinge Banca Europeană de Investiții să deschidă ușa finanțării proiectelor de energie atomică.

Banca Mondială nu a mai sprijinit niciun proiect legat de energia nucleară din 1959

Nadia Calvino a preluat președinția BEI în ianuarie de la germanul Werner Hoyer. Ea a declarat pentru sursa citată că banca trebuie să se asigure că nu rămâne „în urmă” în ceea ce privește noile tehnologii de reactoare, cum ar fi reactoarele modulare mici.

BEI, care are un bilanț de peste 500 de miliarde de euro, nu are interdicție de a investi în energia atomică. Totuși, a evitat noile proiecte de generare a energiei nucleare din 1987, în parte din cauza opoziției unor țări precum Germania.

În mod similar, Banca Mondială nu a mai sprijinit niciun proiect nuclear din 1959. Asta atât din cauza opoziției Berlinului, cât și din cauza îngrijorărilor unor acționari cu privire la răspândirea tehnologiei nucleare care ar putea fi folosită pentru fabricarea de arme nucleare.

Banca a precizat într-o declarație că orice decizie de a-și construi „capacitatea internă” în domeniul energiei nucleare ar necesita un sprijin larg din partea acționarilor din partea Consiliului de administrație al Băncii Mondiale, deciziile consiliului fiind luate pe bază de consens.

Banca Asiatică de Dezvoltare nu finanțează investiții în energia nucleară, citând bariere în calea implementării, printre care se numără gradul scăzut de acceptare de către public, riscurile legate de proliferarea nucleară, problemele de siguranță și costurile ridicate ale investițiilor, potrivit unei analize din 2021.