AIG are datorii de 124 miliarde de dolari către statul american şi are nevoie de "un viitor fermecat" pentru a reuşi să restituie sumele uriaşe primite de la Trezorerie şi banca centrală în timpul crizei, potrivit Reuters. În acelaşi timp, atenţia opiniei publice din SUA este îndreptată spre audierile din Congres privind controversele legate de plăţi efectuate de AIG către mai multe bănci, autorităţile încercând să determine rolul jucat de divizia din New York a Federal Re
AIG are datorii de 124 miliarde de dolari către statul american şi are nevoie de „un viitor fermecat” pentru a reuşi să restituie sumele uriaşe primite de la Trezorerie şi banca centrală în timpul crizei, potrivit Reuters.
În acelaşi timp, atenţia opiniei publice din SUA este îndreptată spre audierile din Congres privind controversele legate de plăţi efectuate de AIG către mai multe bănci, autorităţile încercând să determine rolul jucat de divizia din New York a Federal Reserve şi de şeful din 2008 al acestei instituţii, Timothy Geithner, în prezent secretar general al Trezoreriei.
Mai mulţi congresmeni au acuzat New York Fed că a exercitat presiuni asurpa AIG, determinând compania să ascundă informaţii legate de plăţi efectuate către bănci din ajutoarele de stat, şi consideră că o parte din fondurile cheltuite de stat pentru salvarea grupului de asigurări a reprezentat de fapt „un colac de salvare aruncat pe sub mână” băncilor.
La finele anului trecut, AIG datora 17 miliarde de dolari către New York Fed, la care se adaugă 25 de miliarde de dolari convertite în acţiuni cu drepturi preferenţiale la două dintre cele mai mari divizii ale grupului, American International Insurance (AIA) şi American Life Insurance Co (Alico), cea din urmă prezentă şi în România.
Datorie aproape cât PIB-ul României
În plus, grupul a primit 45 de miliarde de dolari de la Trezorerie, prin Troubled Asset Relief Program, programul de salvare a industriei financare introdus de administraţia Bush la finele lui 2008. Această datorie a fost convertită în acţiuni cu drepturi preferenţiale.
Pe deasupra, Federal Reserve a furnizat alte 44 miliarde de dolari pentru eliminarea unor valori mobiliare de credit din portofoliul AIG. Suma se regăseşte acum în vehiculele Maiden Lane II şi Maiden Lane III, cel din urmă fiind în centrul scandalului privind plăţile către bănci. Cele două vehicule datorează Fed 37 miliarde de dolari.
Astfel, datoriile AIG către diverse structuri ale statului american se ridică la 124 miliarde de dolari, în timp ce valoarea de piaţă a companiei este de doar 18 miliarde de dolari, iar valoarea netă a activelor se plasează la 73 miliarde de dolari.
Spre comparaţie, Produsul Intern Brut (PIB) al României a fost de circa 500 miliarde lei în 2008, echivalentul a aproximativ 200 miliarde de dolari la cursul mediu din acel an.
SURSA: Mediafax