Grupul american de asigurari AIG, care a primit deja un ajutor financiar de 150 de miliarde de dolari, se afla la ora actuala in discutii cu statul american pentru obtinerea de fonduri suplimentare.

Suma, a carei valoare nu a fost dezvaluita, va permite asiguratorului sa-si continue activitatile in parametrii normali, cu atat mai mult cu cat rezultatele financiare care vor fi anuntate la inceputul saptamanii viitoare vor fi, se pare, cele mai dezastruoase din toata istoria grupului.

Conform unor surse interne, AIG ar putea publica o pierdere de 60 de miliarde de dolari, in urma deprecierii puternice a activelor.

Banca Centrala Americana, inflexibila in fata dificultatilor intampinate de Lehman Brothers, a efectuat un viraj de 180 de grade si a hotarat sa acorde un ajutor initial inedit de 85 de miliarde de dolari companiei de asigurari, pentru evitarea unei crize financiare planetare.

Rezerva Federala a hotarat sa acorde acest ajutor companiei AIG, intrucat dupa toate probabilitatile, aceasta ar fi fost urmatoarea pe lista falimentelor din SUA, lista care a culminat cu falimentul de anul trecut al Lehman Brothers.

Expertii considera ca ar fi fost imposibil ca Fedul sa accepte doua falimente rasunatoare consecutive. Practic, alegand lichidarea Lehman, Banca Federala Americana a ales raul cel mai mic. Un nou ajutor financiar ar putea fi acordat cu destul de multa usurinta de catre administratia americana, tocmai de teama unui eventual faliment al acesteia, care ar putea avea consecinte sociale dezastruoase.

Sursa: L’Echo