Multi dintre săracii Europei au beneficiat de un sistem de ajutoare pus la punct în 1987, de folosire a surplusului alimentar produs în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). De atunci însă, reformele au pus capăt surplusurilor de producție, iar sistemul de ajutor costă acum o jumătate de miliard de euro în alimente, pe an. Curtea Europeană de Justiție a hotărât că sistemul poate folosi doar surplusurile agricole, într-o speță ridicată de Germania și Suedia, care au dorit să pună capăt programului anul trecut. Deputatii au cerut însă ca ajutorul să continue, așa că s-a ajuns la un compromis, sistemul extinzându-se până la sfârșitul lui 2013. Oficialii europeni au început să se gândească deja la anii de după 2013.
"Astfel de sisteme sunt importante în contextul măsurilor de austeritate. Am văzut efectele programului în Grecia, cu o cantină a săracilor", a declarat într-un reportaj al direcției media a Parlamentului European europarlamentarul Liam Aylward, membru în Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.
"După 25 de ani s-a dezvoltat o dependență foarte mare de acest sistem, așa că mai e nevoie de timp până când băncile de alimente să devină independente", a declarat europarlamentarul Marije Cornelissen din Grupul Verzilo.
În ultimii ani, Uniunea Europenă a căutat soluții pentru a limita cât mai mult irosirea alimentelor. În septembrie anul trecut, Comisia Europeana (CE) se gândea să interzică sistemul all-inclusive din hoteluri, pentru că acesta presupune aruncarea unei cantități prea mari de mâncare.
Comisia s-a mai gândit la interzicerea promoţiilor din supermarketuri, care permit achiziţionarea mai multor produse la un preţ mic, pentru că în final se ajunge ca ceea ce se cumpară în plus sa fie aruncat.
Potrivit datelor CE, pâinea aruncată într-o zi în Viena ar putea hrăni 200.000 de africani săraci. Până în 2013, fiecare membru UE trebuie sa vină cu un plan prin care să limiteze pierderile în ceea ce priveşte alimentele.