Asociația acuză BVB ca fiind „una dintre cele mai scumpe și mai neperformante Burse din lume”. Iar ultimul exemplu este decizia administratorului Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, de a cumpăra acțiuni ale Erste Bank în valoare de 60 milioane euro de la bursa din Viena, deși putea achiziționa titlurile și de la București. Franklin Templeton este și acționar al BVB.
„Nu înțelegem de ce brokerii și acționarii BVB își taie singuri mâna și păstrează în calitatea lor de acționari comisioane foarte mari, în timp ce Bursa a strâns sume uriașe de bani, de ordinul a zeci de milioane de euro în conturi. Înseamnă că această preferință din partea unuia dintre cei mai mari acționari ai BVB de a tranzacționa pe altă piață denotă ineficiență totală la nivelul BVB”, se arată în comunicatul AIPC, în care se mai adaugă că „se impun măsuri de urgență pentru reducerea costurilor cu comisioanele BVB și CNVM.”
Investitorii reuniți în Asociație mai cer ca la momentul listării secundare de la OMV Petrom  statul român să acorde facilități investitorilor locali nu celor străini cum s-a întâmplat până acum (în sensul că străinii nu au fost obligați să depună bani cash ca localii). Și se dorește adoptarea modelului polonez de listare, prin care la ultima ofertă publică făcută de statul polonez 300.000 de cetățeni au putut achiziționa titluri la un preț preferențial.
AIPC cere și eliminarea limitării de tranzacționare de la SIFuri, limitări care nu există nicăieri altundeva în lume. „Aceste limitări sunt cu atât mai vizibile cu cât investitorii locali cum ar fi fondurile de pensii au crescut foarte mult și tind către procente maxime, iar indicii devin neinvestibili”, scrie în comunicatul Aosicației, care mai arată că efectele negative ale restricțiilor pot fi observate și în scandalurile de corupție din jurul SIFurilor.