Andreas Treichl, CEOul Erste Bank, a declarat, recent, că va face tot posibilul pentru a-i convinge pe cei implicați că listarea nu este necesară, considerând că „efortul major” făcut pentru a lista Erste la BVB fiind suficient. De asemenea, „cred că ar fi afectată imaginea Erste în ochii investitorilor dacă am lista și subsidiare.”
„Considerăm că domnul Treichl ar trebui să fie îngrijorat de aceste lucruri atunci când Erste a semnat contractul de privatizare al BCR. Dumnealui nu ar trebui să considere clienții săi, în condițiile în care peste 20% dintre români au conturi la BCR, ca făcând parte dintr-un popor needucat, pe care să îi păcălească la fel de ușor precum a păcălit conducerile SIF-urilor în 2009, când le-a convins să amâne listarea BCR”, se arată în comunicatul AIPC.
Contractul de privatizare spune, la articolul 13 litera h, că listarea la BVB este „o stipulație în favoarea acționarilor minoritari” și va putea fi pusă în execuție direct de oricare sau toți acționarii minoritari ai băncii (inclusiv SIF-urile), indiferent dacă acționarul majoritar este de acord sau nu. „Oare ce s-ar întâmpla dacă de la 1 august toți clienții din România ai BCR nu ar mai plăti ratele la creditele și nici comisioanele aferente, susținând exact ca domnul Treichl că este în interesul lor să nu respecte clauzele contractuale”, se mai spune în comunicat.
AIPC consideră că investitorii care au cumpărat acțiuni la SIF-uri vor fi prejudiciați dacă BCR nu va fi listată chiar și după doi ani de amânare. Asociația reamintește și de situația de la Ford, unde activele conexe nu au fost încă puse la dispoziție acționarilor minoritari și a statului, și de cea de la Romtelecom, unde contractul de privatizare este ținut în continuare la secret, iar semnale pentru listarea companiei la BVB nu există.