Autoritățile au anunțat că prima categorie de români pentru care au fost deja alocate fondurile pentru voucherele de vacanță din 2024 este cea a profesorilor și angajaților din Învățământ. Această inițiativă vizează sprijinirea financiară a angajaților din sistemul educațional, în conformitate cu reglementările recente.
Profesorii primesc voucherele până pe 14 iunie
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată pentru a include voucherele de vacanță din 2024. Aceasta actualizare respectă Ordinul nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stabilește data de 14 a fiecărei luni pentru plata salariilor bugetarilor din Educație.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a confirmat că fondurile pentru voucherele de vacanță au fost deja alocate. Angajații din sistemul educațional vor primi cardurile cu sumele aferente cel târziu pe 14 iunie, asigurându-se astfel că beneficiarii vor putea utiliza voucherele pentru vacanțele planificate.
Până pe 20 mai, toate școlile și grădinițele din județul Dolj au transmis numărul profesorilor și al angajaților eligibili pentru voucherele de vacanță 2024, conform unei adrese a Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Acest proces de colectare a datelor a fost esențial pentru a asigura o distribuire corectă și rapidă a fondurilor.
Valoarea voucherelor de vacanță pentru angajații din Învățământ în 2024 este de 1.600 de lei, conform Ordinului de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024, semnat de Ligia Deca.
Voucherele sunt acordate celor cu salarii nete de până la 8.000 de lei, raportate la salariul net al funcției de bază din luna acordării, conform informațiilor de la edupedu.ro.
De anul acesta, voucherele de vacanță sunt impozitate cu 20%
Conform prevederilor legale actuale, a declarat Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), oamenilor li se va reține astfel suma de 320 de lei.
Deși valoarea pentru voucherele de vacanță a crescut la 1.600 de lei, profesorii sunt în pierdere cu 25 de lei. Asta pentru că, deși valoarea voucherelor era anul trecut de 1.450 de lei, în 2024 a crescut valoarea impozitului care se plătește pentru ele.
Impozitul de acum, de 20%, reprezintă 10% impozitul pe venit plus încă 10% plătiți pentru sănătate.
În situația în care contravaloarea voucherului de vacanță este restituită, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurările sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii, oferind astfel o claritate și o corectitudine în gestionarea acestor beneficii.