Ajutoare de 1,2 miliarde lei pentru fermieri. Ciolacu a anunțat cine va primi banii

Marcel-Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat noi ajutoare naționale tranzitorii, care vor fi acordate celor care activează în sectorul vegetal și zootehnic. Guvernul a aprobat, vineri, 16 februarie, această decizie.

Marcel Ciolacu anunță aprobarea ajutoarelor naționale tranzitorii destinate fermierilor

Marcel Ciolacu anunță noi ajutoare pentru fermieri. Guvernul a aprobat, vineri, 16 februarie, două hotărâri pentru alocarea a peste 1,2 miliarde lei către ajutoarele naționale tranzitorii destinate fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.

„Aprobăm două hotărâri de Guvern prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal și zootehnic, în contul cererilor depuse în cursul anului trecut”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Conform informațiilor oficiale, aceste fonduri constituie ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din fonduri europene. Aceste sume vor fi distribuite către peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal și către 200.000 de fermieri din sectorul zootehnic.

Guvernul plănuiește să investească 60 de miliarde de lei în agricultură, în 2024

Ministrul Florin Barbu a oferit informații detaliate despre alocarea bugetului pentru acest sector.

Ministrul a subliniat că bugetul destinat Agriculturii este echilibrat și că prin acordarea de finanțări se va continua sprijinirea producției interne și eforturilor fermierilor români. El a precizat că alocarea propusă pentru sectorul agricol va reprezenta 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Florin Barbu a anunțat că există planuri pentru a aloca aproape 60 de miliarde de lei, prin intermediul creditelor bugetare și creditelor de angajament, pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii și a mediului rural din România.

Se pune un accent special pe cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu scopul de a atrage integral sumele disponibile nerambursabile asociate Politicii Agricole Comune. Aceste fonduri vor fi direcționate către fermele și unitățile de producție din România.

Potrivit ministrului, peste 12 miliarde de lei sunt alocate proiectelor care primesc finanțare externă nerambursabilă în cadrul Planului Național Strategic pentru perioada 2023-2027.

Protestele Fermierilor / SURSA FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu

Aceste resurse sunt dedicate pentru a iniția sesiunile de depunere a proiectelor în decursul anului 2024. Ele sunt destinate să acopere atât campania finală din 2023, cât și cea din anul 2024, asigurând realizarea plăților corespunzătoare.

Conform declarației postate pe Facebook, Florin Barbu a subliniat că vor continua programele care asigură predictibilitatea fermierilor prin implementarea lor consecventă:

1. Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție,
2. Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum,
3. Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă,
4. Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata),
5. Programul de sprijin a producătorilor de usturoi,
6. Programul de susținere a raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița,
7. Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură,
8. Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic,
9. Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare-depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022.