Ajutor pentru fermierii români de la CE

Ajutor pentru fermierii români de la CE. În cursul zilei de vineri, 9 februarie, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 241 milioane de euro. Suma echivalează cu 1,2 miliarde de lei.

Schema de ajutor aprobată de CE este destinată României pentru sprijinirea producătorilor agricoli. Ajutorul vine pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Aprobarea schemei s-a realizat în conformitate cu cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat. Cadrul a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022. El a suferit modificări la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022.

Prin intermediul schemei respective, sprijinul va fi oferit sub forma unor granturi directe. Această măsură va viza în special producătorii agricoli de plante, cu accent pe cei care cultivă cereale de iarnă și rapiță.

Aceștia se confruntă cu amenințări asupra lichidității financiare din cauza dificultăților generate de situația din piața agricolă, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

Sprijinul se oferă până la 30 iunie

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, sprijinul acordat nu va excela suma de 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar și va fi disponibil până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a determinat că această măsură este esențială, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare semnificativă în economia unui stat membru. Măsura este conform prevederilor articolului 107, alineatul (3), litera (b) din TFUE, și în concordanță cu condițiile stabilite în cadrul temporar.

Pe această temelie, Comisia a acordat aprobarea schemei conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Culoarele solidarităţii pentru Ucraina nu afectează agricultura din România

Cu o săptămână în urmă, președintele României arăta că agricultura din România nu este afectată de către culoarele acestea.

El a explicat că aceste culoare au fost deschise în conștientizarea nevoii de ajutor pentru Ucraina.

„Culoarele solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare pentru că suntem conştienţi că Ucraina are nevoie de acest ajutor şi România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români”, a arătat preşedintele.

El a afirmat că fermierii români experimentează, în esență, aceleași probleme ca și cei din Franța, Germania sau Belgia.

„Este vorba de felul cum sunt alocate subvenţiile, despre cât pot folosi din terenul arabil şi aşa mai departe, în contextul în care aceste discuţii au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou. Însă trebuie să ştiţi că de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări şi acum ar fi primul an când nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri”, a detaliat Iohannis.