Românii defavorizați primesc ajutor din partea statului și în acest an. Autoritățile au trecut în revistă toate ajutoarele oferite pentru cei mai puțin norocoși.
De la începutul anului 2023, Executivul s-a axat pe implementarea de măsuri pentru românii care nu pot avea un trai decent din cauza sărăciei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) chiar anunța acum ceva timp că vor exista români care vor putea beneficia de ajutoare ce ajung și la 10.000 de lei.
„Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.
Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, declarase fostul ministru al Investițiilor, Marcel Boloș.
Astfel, unii români vor beneficia anul acesta de 7 ajutoare din partea statului.
1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Românii considerați vulnerabili vor primi un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Banii sunt alocați în două tranșe de câte 700 de lei, putând fi folosiți până la finalul anului în curs.
Prima tranșă de 700 de lei a fost alocată în februarie, iar următoarea va fi alocată în luna septembrie.
De acest ajutor beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
Alți beneficiari sunt:
- copiii și adulții care au un grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Card pentru alimente și mese calde
În total, 2,4 milioane de persoane, printre care pensionari, persoane cu handicap, familii cu venituri mici (inclusiv familii monoparentale), persoane care primesc ajutor social și persoane fără adăpost, vor beneficia de șase noi tranșe de 250 de lei fiecare pentru achiziționarea de alimente și mese calde.
În cadrul programului „Sprijin pentru România”, aproximativ 2,5 milioane de români au primit deja patru tranșe de tichete sociale de masă, în valoare totală de 1.000 de lei. Inițiativa va fi extinsă pe tot parcursul anului 2023, urmând ca la fiecare două luni să fie distribuite încă șase tranșe a câte 250 de lei.
Ajutorul este oferit pentru:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023
- copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare
Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că va continua oferirea de vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte.
Tichetele vor avea o valoarea de 500 de lei, iar beneficiarii le vor putea folosi doar în magazinele afiliate emitenților cardurilor.
Beneficiarii sunt:
- copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 de lei)
- elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei)
Vouchere pentru repararea locuințelor și achiziționarea de electrocasnice
Se va acorda sprijin românilor vulnerabili, permițându-le să înlocuiască aparatele electrocasnice învechite, cum ar fi mașini de spălat, frigidere și aragazuri. În plus, vor fi puse la dispoziție vouchere de reziliență pentru a îmbunătăți condițiile de locuit pentru persoanele eligibile.
Un pachet cu ajutoare alimentare cu o greutate de 24 kilograme
Românii vulnerabili au beneficiat din partea MIPE de a șasea tranșă de pachete alimentare. Vorbim despre pachetele din cadrul programului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”.
De aceste pachete au beneficiat 1.188.852 români. Un pachet a constant în:
- făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
- mălai (4 pungi de 1 kg);
- paste făinoase (2 pungi de 400 g);
- ulei (4 sticle de 1 l);
- zahăr (2 pungi de 1 kg);
- orez (4 pungi de 1 kg);
- conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
- conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
- conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
- borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
- gem de fructe (1 borcan de 360 g);
- gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).
Vouchere pentru persoanele cu dizabilități
Persoanele cu dizabilități cheltuie o grămadă de bani pentru tehnologiile asistive, iar majoritatea celor aflați în această situație nu își permite să dea banii pe ele.
Între 2014 și 2020, Programul operațional Capital uman a oferit finanțare pentru astfel de dispozitive. Cu toate acestea, numai pentru o parte dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au beneficiat de finanțarea respectivă.
Peste 7.000 de persoane cu handicap, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, au primit vouchere de până la 5.000 de euro pentru a achiziționa echipamente care să le îmbunătățească calitatea vieții și să le ofere oportunități de a obține un loc de muncă remunerat. Echipamentele includ, printre altele, articole precum cititoare pentru nevăzători, scaune cu rotile, aparate auditive, lifturi, aparate de scris și de desenat, precum și instrumente robotice de manipulare.
În cadrul programului POIDS 2021-2027, această inițiativă va continua să răspundă nevoilor minorilor și persoanelor vârstnice cu dizabilități în ceea ce privește obținerea echipamentelor necesare.
2.000 de lei ajutor pentru nou-născuți
Nu în ultimul rând, se va acord ajutor și pentru mamele și copiii nou-născuți care provin din medii defavorizate. Astfel, va fi acordat un ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru trusouri.
Ajutorul se va oferi în format electronic, în primele trei luni de la nașterea copiilor.
Beneficiarii sunt:
- mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat
- mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei
- mamele cu dizabilități
- mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale
- mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile
- mamele minore
- mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.