Firmele grav afectate de criză pot primi sprijin prin Reţeau Naţională de Ajutor de Stat (ReNAS). Consiliul Concurenţei a iniţiat aceast program pentru ca ajutoarele de stat să fie în conformitate cu regulile europene.“România nu a fost foarte abilă până acum în a obţine aprobări de la Bruxelles pentru diferitele proiecte privind ajutorul de stat”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Furnizorii acestor ajutoare sunt Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). În cazul solicitărilor pentru pregătire profesională, sprijinul poate veni din partea Ministerului Muncii, în timp ce ajutoarele date pe plan local, precum scăderea impozitului pe teren, sunt asigurate de administraţiile locale.

Peste 100 de societăţi din portofoliul AVAS, pe fondul crizei economice, au solicitat ajutor de stat, întrucât au ajuns în incapacitate de plată a salariilor sau a furnizorilor.

Oferta de ajutor de stat prin EximBank, autorizată din iunie 2009 de către Comisia Europeană, este destinată firmelor afectate de criza economică. Astfel, orice companie care a înregistrat pierderi de mai bine de jumătate din capitalul social, dintre care cel puţin 25% în ultimele 12 luni, poate solicita sprijin. Furnizorul va oferi maximum 90% din valoarea unui credit nou pentru investiţii sau capital de lucru. Prima de garantare este cuprinsă între 0,55% şi 9,8% pe an.