"Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a suplimentat măsurile de protecţie socială pentru cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei. Astfel, plafonul bănesc până la care o familie sau o persoană poate beneficia de ajutor de încălzire a fost ridicat de la 615 lei la 786 lei de persoană în cazul familiilor şi la 1.082 lei, pentru persoanele singure", a spus directorul Direcţiei Politici de Asistenţă Socială, Mihaela Grecu.

Compensarea la factura de energie termică poate fi de 100% pentru cele mai sărace familii şi pentru persoanele singure cu venituri lunare de până la 155 lei. Familiile cu venituri de 786 lei per membru vor avea dreptul la o compensare de 5%, iar persoanele singure care realizează un venit de 1.082 lei pe lună vor primi o compensare de 10% din factură.

Anterior, de la bugetul de stat, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, furnizorii de energie termică beneficiau de subvenţii pentru achiziţionarea combustibilului necesar producerii energiei termice. Odată cu eliminarea acestor subvenţii, preţul gigacaloriei a crescut.

Ministerul Muncii va cheltui acum pentru încălzire 330 milioane de lei, faţă de 100 milioane de lei, cât s-a cheltuit în sezonul anterior.
Potrivit celor mai recente date de care dispune Ministerul, în prima lună a sezonului rece sunt circa 1.163.000 de beneficiari, dar este de aşteptat ca acest număr să crească până la 1,5-1,6 milioane.

Comparativ cu sezonul rece 2010 – 2011, numărul cererilor este în prezent cu circa 400.000 mai mic, respectiv cu 26 %, ca urmare a introducerii răspunderii autorităţilor locale faţă de veridicitatea situaţiei solicitanţilor de ajutoare şi aprobările date.

Sursa: Agerpres