Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat, vineri, 16 februarie, aprobarea plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de astăzi.
MADR anunță plafoanele pentru ajutoarele destinate sectorului vegetal
În cadrul ședinței Guvernului de pe 16 februarie 2024, au fost aprobate limitele pentru ajutoarele naționale tranzitorii în agricultură. Acestea au fost decise pentru anul de cerere 2023.
Prin urmare, sumele alocate pentru ajutoarele naționale tranzitorii în agricultură vor avea o valoare totală de 88.126.943 euro (echivalentul a 438.299.354 lei). Ele vor fi finanțate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024. Acestea vor fi distribuite după cum urmează:
- 84.881.472 euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
- 5.500 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
- 1.648.135 euro pentru tutun;
- 83.643 euro pentru hamei;
- 1.508.193 euro pentru sfeclă de zahăr.
„Cuantumurile per unitatea de măsură se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numărul total de hectare eligibile pentru anul 2023, corespunzătoare ANT.
Prevederile prezentei hotărâri se aplică unui număr de circa 557.000 beneficiari de ANT”, anunță MADR.
Oferirea ajutoarelor naționale tranzitorii este esențială pentru furnizarea de capital financiar fermierilor, asigurându-le astfel resursele necesare pentru desfășurarea activităților agricole specifice.
Marcel Ciolacu a anunțat ajutoare în valoare de 1,2 miliarde lei pentru fermieri
Marcel Ciolacu a adus în atenția publicului noi măsuri de sprijin pentru fermieri. În ședința de vineri, 16 februarie, Guvernul a dat undă verde pentru două hotărâri ce prevăd alocarea a peste 1,2 miliarde lei către ajutoarele naționale tranzitorii destinate fermierilor din domeniile vegetal și zootehnic.
„Aprobăm două hotărâri de Guvern prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal și zootehnic, în contul cererilor depuse în cursul anului trecut”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit oferite de premier, aceste resurse reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din surse europene. Aceste sume vor fi direcționate către peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal și către 200.000 de fermieri din sectorul zootehnic.
Potrivit declarațiilor lui Florin Barbu, se urmărește alocarea a aproximativ 60 de miliarde de lei prin intermediul creditelor bugetare și creditelor de angajament, în vederea susținerii dezvoltării agriculturii și a mediului rural din România.
Un accent deosebit se acordă cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene, în vederea atragerii complete a sumelor disponibile nerambursabile asociate Politicii Agricole Comune. Aceste fonduri vor fi direcționate către fermele și unitățile de producție din România.
Conform declarațiilor ministrului, o sumă de peste 12 miliarde de lei este destinată proiectelor care beneficiază de finanțare externă nerambursabilă în cadrul Planului Național Strategic pentru perioada 2023-2027.