Între noiembrie 1993 şi decembrie 1994, românii au fost obligaţi să plătească o taxă de trecere a frontierei de fiecare dată când ieşeau din ţară. Potrivit articolului 2 din Ordonanţa 50 din 1994, care a fost în vigoare din septembrie şi până în decembrie anul respectiv, când a fost declarată neconstituţională, cetăţenii români care se deplasau în străinătate, în scop turistic sau personal, erau obligaţi să plătească, la fiecare ieş
Între noiembrie 1993 şi decembrie 1994, românii au fost obligaţi să plătească o taxă de trecere a frontierei de fiecare dată când ieşeau din ţară.
Potrivit articolului 2 din Ordonanţa 50 din 1994, care a fost în vigoare din septembrie şi până în decembrie anul respectiv, când a fost declarată neconstituţională, cetăţenii români care se deplasau în străinătate, în scop turistic sau personal, erau obligaţi să plătească, la fiecare ieşire din ţară, o taxă de 15.000 de lei (aproximativ 20% din salariul mediu pe economie, n.r.), respectiv de 5.000 de lei (6,6% din salariul mediu, n.r.) la micul trafic de frontieră.
Taxa a fost anulată la scurt timp de Curtea Constituţională, care a apreciat că aceasta reprezintă o piedică în libera circulaţie a persoanelor, drept garantat de Constituţie.
Totuşi, anularea taxei a avut loc abia la a doua sesizare. Taxa introdusă iniţial, care s-a aplicat în perioada noiembrie 1993 – aprilie 1994, a fost declarată constituţională, apreciindu-se că penuria de bani la bugetul de stat justifică introducerea unei astfel de dări, astfel încât statul să poată plăti ajutoarele de încălzire.
DETALII:
Click aici pentru a reveni la articolul „Top 10 aberaţii legislative”.