Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică ce reprezintă un prim pas în vederea revizuirii criteriilor utilizate pentru aplicarea normelor UE privind ajutoarele de stat sprijinului financiar acordat de statele membre pentru producția și distribuția de filme. Părțile interesate pot să-și prezinte observațiile până la data de 30 septembrie 2011.
Printre aspectele supuse dezbaterii în cadrul consultării se numără:
• concurența dintre anumite state membre în utilizarea ajutoarelor de stat pentru a atrage investiții străine din partea unor mari societăți de producție cinematografică, în special din Statele Unite;
• susținerea altor aspecte în afara producției cinematografice și de televiziune (cum ar fi distribuția cinematografică și proiecția digitală);
• repartizarea teritorială a cheltuielilor impuse în schemele de susținere a cinematografiei;
• posibilitatea sau necesitatea adaptării normelor specifice privind ajutoarele de stat în sectorul audiovizual la noi tehnologii, la noi concepte și la comportamentul în schimbare al consumatorilor.
Statele membre ale UE alocă aproximativ 2,3 miliarde de euro pe an pentru susținerea producției cinematografice: 1,3 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă și un miliard de euro sub formă de stimulente fiscale. Aproximativ 80 % din această sumă este destinată producției cinematografice. Franța, Regatul Unit, Germania, Italia și Spania oferă cea mai mare parte a acestui sprijin financiar.