Ajutoarele fiscale vor fi până la sfârșitul anului 2022
„Atunci când recuperarea va fi mai puternică și datele vor fi mai sigure, cred că va fi esențial să abordăm problema perspectivelor politicii noastre economice comune”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, în discursul pe care l-a ţinut la European House Ambrosetti, conform repubblica.it
„Vom avea două mari probleme: o datorie medie de aproximativ 100% sau chiar peste și un risc de scădere a investițiilor, în crizele anterioare, cele nete s-au apropiat de zero”, a adaugat Gentiloni. „Trebuie să facem faţă acestor două provocări cu regulile noastre, pe de-o parte să vedem cum să gestionăm calea de rambursare a datoriilor și de cealalată parte, cum să încurajăm investițiile”.
Ajutorul fiscal acordat țărilor UE nu va fi sistat prea curând
Gentiloni anunță că în orice caz, ajutorul fiscal acordat țărilor din Uniunea Europeană nu va fi sistat prea curând și că foarte probabil va continua până la sfârșitul anului 2022. Decizia va fi luată în luna mai a anului viitor. În acelaşi timp, comisarul pentru economie a ţinut să lanseze şi un avertisment.
„Cu siguranță, există o dorință extraordinară ca viaţa noastră să revină la normal, din punct de vedere sanitar şi social. Numai că trebuie să profităm de această ocazie pentru a ne construi economiile într-un mod diferit – din punctul de vedere al calităţii dezvoltării durabile – și pentru a ne schimba regulile privind viitorul. Dacă, în schimb, s-ar răspândi ideea că trebuie să revenim la normalitate, deoarece normalitatea a funcționat bine, aceasta ar fi cea mai mare greșeală”.
„Trebuie să lucrăm pentru a ne schimba regulile fiscale și comune”, scrise în Pactul de stabilitate și de creștere. „Răspunsul economic al UE a fost extraordinar, dar în acelaşi timp ne-a amintit că nu suntem un stat federal, că nu avem un buget federal și că trebuie să facem progrese în politicile noastre comune. În caz contrar – precizează comisarul european- este foarte probabil ca nici măcar deciziile fără precedent pe care le-am luat să nu aibă impactul pe care l-ar putea avea”.
La acelaşi eveniment, Enrico Letta – noul secretar al Partidului Democrat – a cerut ca ajutoarele din Fondul de redresare să devină permanente. „Nu trebuie să fie doar conjunctural. Este meciul vieții”.
De asemenea, Letta speră ca în timp ce ajută familiile, guvernul Draghi să sprijine şi întreprinderile mici: „În septembrie a existat o intervenție importantă pentru cetățeni, următoarea trebuie să vizeze ipotecile și împrumuturile, deoarece în iunie va fi un termen important. Trebuie să găsim o formă de prelungire a scadenţelor și apoi de sprijin pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, care astăzi se află în mare dificultate”.
În acelaşi timp, Letta invită UE să armonizeze sistemele de impozitare: „Acum că Marea Britanie, care îşi exercita mereu veto-ul, nu mai există, ar trebui să mergem în această direcție. Ar fi un pas înainte şi un mare avantaj pentru o țară ca a noastră. Într-o singură lună, ministrul Brunetta a făcut alegeri pe care le împărtășim, trebuie să avem încredere în el și de acum înainte, deoarece problema administrației publice este fundamentală”.