Persoanele cu dizabilități, cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de sprijin financiar pentru transport, sub formă de gratuitate la transportul interurban sau decontarea cheltuielilor cu combustibilul.

Acest ajutor este disponibil chiar și pentru cei care nu dețin un autoturism, deoarece pot folosi mașina unui membru al familiei, asistentului personal sau însoțitorului.

Suma acordată poate ajunge până la 1.500 de lei anual, în funcție de gradul de dizabilitate. Opțiunea pentru decontarea carburantului exclude dreptul la bilete gratuite pentru transport interurban.

Reglementări privind transportul persoanelor cu dizabilități

Conform prevederilor legale, persoanele cu dizabilități pot opta fie pentru gratuitate la transportul interurban, fie pentru decontarea cheltuielilor cu combustibilul necesar deplasărilor.

Această măsură vine în sprijinul celor care au dificultăți în utilizarea mijloacelor de transport în comun și necesită soluții de mobilitate personalizate.

Legea nr. 448/2006, care reglementează drepturile persoanelor cu handicap, prevede că beneficiarii pot primi ajutor sub formă de bonuri de carburant tipărite, carduri electronice sau prin decontarea sumelor cheltuite pentru alimentarea autovehiculului.

Dizabilităţi
SURSĂ FOTO: Dreamstime

„Persoanele cu dizabilități pot opta pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie (…), de bonuri valorice pe suport electronic (…) sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul”, prevede actul normativ.

Cine poate beneficia de sprijin financiar pentru combustibil

Ajutorul este destinat exclusiv persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Persoanele din prima categorie pot primi până la 1.500 de lei anual pentru transport, în timp ce persoanele cu handicap accentuat pot primi maximum 750 de lei pe an.

Un aspect important este că solicitantul nu trebuie să dețină personal un autoturism pentru a beneficia de acest sprijin.

Se acceptă utilizarea vehiculelor aparținând unor membri ai familiei, unui asistent personal sau unui însoțitor.

Astfel, legislația permite utilizarea mașinilor deținute de părinți, tutori, asistenți maternali sau persoane care au în grijă un copil cu handicap grav ori accentuat, în baza unei măsuri de protecție specială.

Condiții și procedură pentru obținerea decontului

Pentru ca o persoană cu dizabilități să beneficieze de această facilitate, este necesară depunerea unei cereri la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Cererea trebuie însoțită de bonurile fiscale care atestă alimentarea cu combustibil a autovehiculului utilizat pentru transport.

Aceste documente trebuie depuse în termen de 60 de zile de la data efectuării alimentării, altfel decontul nu va fi aprobat.

În cazul în care beneficiarul alege această formă de sprijin, nu mai poate solicita bilete gratuite pentru transportul interurban.

„În situația în care a fost exprimată opțiunea pentru acordarea de bonuri de carburant, carduri de carburant sau pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban”, stipulează legislația în vigoare.

Această măsură oferă persoanelor cu dizabilități mai multă flexibilitate în ceea ce privește deplasarea, permițându-le să aleagă varianta care li se potrivește cel mai bine.