Ajutor pentru românii afectați de inundații
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se vor oferi ajutoare de 15.000 de lei pentru persoanele afectate de inundații, sumă ce poate fi folosită pentru a înlocui bunurile distruse. În plus, săptămâna trecută, Guvernul a alocat câte 10.000 de lei pentru cei care au suferit din cauza inundațiilor.
”Continuăm să sprijinim familiile afectate de inundații, ale căror bunuri și locuințe au fost distruse sau grav afectate. Oamenii din acele comune au primit deja câte 10.000 de lei, alocați de Guvern săptămâna trecută. Completăm acest ajutor printr-o nouă formulă de susținere. Concret, le acordăm câte 15.000 de lei, cu care își pot înlocui bunurile distruse. Banii pot fi folosiți și la achiziția de combustibil pentru încălzirea locuinței. Estimăm că 6.000 de familii sau persoane singure vor beneficia de acest ajutor de urgență”, a declarat șeful Executivului la începutul ședinței de Guvern.
De asemenea, Guvernul va aloca peste 62 de milioane de lei pentru reconstrucția infrastructurii afectate de inundații.
”În plus, aprobăm plata către autoritățile locale din Galați a peste 62 de milioane de lei. Banii sunt necesari pentru reparațiile drumurilor județene, podurilor și podețelor distruse sau grav afectate de inundații.
În același timp, toate autoritățile trebuie să fie mobilizate pentru a lua măsurile ce se impun în funcție de evoluția debitului Dunării. Populația trebuie informată pe toate canalele, iar autoritățile să fie în teren pentru a putea interveni din timp”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.
Furtuna Ashley se apropie de România
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, după ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare și a dus la moartea a șapte persoane, România se confruntă cu o nouă amenințare meteorologică majoră: furtuna Ashley.
Elena Mateescu, șefa ANM, a declarat că un val de aer polar se va instala deasupra țării noastre, aducând schimbări semnificative ale vremii și crescând riscurile de fenomene meteo extreme.
Masa de aer polar care se va forma deasupra Europei de Vest va începe să influențeze România începând de duminică. Până atunci, temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate pentru sfârșitul lunii septembrie, atingând chiar și 34 de grade Celsius în sudul extrem al țării. Totuși, începând de duminică, se așteaptă o scădere drastică a temperaturilor.
„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
În sud-sud-est, temperaturile maxime vor ajunge doar la 22°C, iar în regiunile intracarpatice, acestea vor coborî chiar la 15-16 de grade, ceea ce reprezintă o diferență de până la 15 grade față de valorile înregistrate la sfârșitul acestei săptămâni.
Odată cu această răcire bruscă, România se va confrunta și cu o instabilitate atmosferică accentuată. Primele efecte vor fi resimțite în vestul și nord-vestul țării, iar fenomenele meteo extreme se vor extinde ulterior în întreaga țară. Mai multe puteți citi aici.